Η χώρα στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Προσεχώς τα τρία τέταρτα των νέων ταξινομήσεων στη Νορβηγία θα αφορούν αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκτίμησε χθες Τετάρτη εξειδικευμένος οργανισμός, μετά το ρεκόρ πωλήσεων τον Αύγουστο στη χώρα, που μπορεί να καυχιέται πως βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Οδική Κυκλοφορία (OFV), το 71,9% των πωλήσεων καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα στη σκανδιναβική χώρα - η οποία, παραδόξως, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων στη δυτική Ευρώπη - αφορούσε αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρίες.

Τα εννιά στα δέκα μοντέλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν ηλεκτρικά, με το odel Y, το νέο μικρό SUV της Tesla, το Mustang Mach-E της Ford και το ID.4 της Volkswagen να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Το μοναδικό μη ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην κορυφή της κατάταξης ήταν υβριδικό: το RAV4 της Toyota. «Αν η τάση που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες συνεχιστεί, τα τρία νέα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης στα τέσσερα θα είναι προσεχώς ηλεκτρικά», σημείωσε το OFV σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η Νορβηγία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει πραγματικότητα η φιλοδοξία της όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται στη χώρα να είναι «μηδενικών εκπομπών» - να κινούνται χάρη σε μπαταρίες ή σε υδρογόνο - από το 2025 και πέρα. «Ακόμη κι αν δεν φθάσουμε εκεί, διότι υπάρχουν πάντα τοποθεσίες της χώρας που θα χρειάζονται άλλες μορφές καυσίμου, δεν θα απέχουμε πολύ», προεξόφλησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του OFV, ο Έιβιντ Σόλμπεργκ Τόρσεν.

«Η εξέλιξη είναι πολύ πιο γρήγορη απ' ό,τι προβλεπόταν κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν καλά και ενδιαφέροντα ηλεκτρικά μοντέλα», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ