Τι θα κάνει η Apple με την έλλειψη τσιπ;

Οι κατασκευαστικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία προκάλεσαν μια εκτεταμένη έλλειψη υπολογιστικών τσιπ, η οποία έχει διογκώσει τις τιμές για τα πάντα που περιέχουν τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των gaming consoles, των αυτοκινήτων και των διαφόρων μικροσυσκευών.

Τα smartphones μπορεί να είναι τα επόμενα στη λίστα. Ο μεγαλύτερος υπεργολάβος – κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η TSMC με έδρα την Ταϊβάν, σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για τα πιο προηγμένα τσιπ της «κατά περίπου 10%» αργότερα φέτος ή του χρόνου, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Apple, η οποία χρησιμοποιεί τσιπ της TSMC στα τηλέφωνά της, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της εταιρείας ημιαγωγών.

Εάν η Apple μεταφέρει αυτές τις αυξήσεις τιμών στους δικούς της πελάτες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πιο ακριβά iPhones, αλλά αυτό δεν είναι και σίγουρο. Η Apple, η οποία ήδη χρεώνει υψηλά ποσά για τα τηλέφωνά της, θα μπορούσε να αντισταθμίσει το κόστος αποδεχόμενη ένα μικρότερο περιθώριο κέρδους. Μετά από χρόνια στασιμότητας γύρω στο 38%, το μικτό περιθώριο κέρδους της Apple βρίσκεται σε ανοδική πορεία τώρα τελευταία, ξεπερνώντας το όριο του 40% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015 σε πάνω από 43% στο πιο πρόσφατο τρίμηνο που έληξε στις 26 Ιουνίου.

Η ώθηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακμάζουσα μονάδα λογισμικού και υπηρεσιών της Apple, μια επιχειρηματική δραστηριότητα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους που μπορεί να αμβλύνει το πλήγμα του αυξανόμενου κόστους εξαρτημάτων σε άλλες μονάδες της εταιρείας (αν και τελευταία, το λογισμικό και οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί πυρά από τις ρυθμιστικές αρχές που ελέγχουν το App Store).

Εναλλακτικά, για να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο, η Apple θα μπορούσε να προσθέσει λιγότερα ακριβά αξεσουάρ σε μελλοντικά μοντέλα iPhone. Η Apple μπορεί ίσως ήδη να καθυστερεί τις αναβαθμίσεις των τηλεφώνων. Παρά τις πρώτες φήμες ότι τα νέα iPhone 13 που προγραμματίζονται για τον επόμενο μήνα μπορεί τελικά να περιλαμβάνουν αισθητήρες Touch ID στην οθόνη για τη σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος, στην πραγματικότητα θα έρθουν χωρίς αυτήν την πολυπόθητη λειτουργία, αναφέρει ο Mark Gurman του Bloomberg. Οι υποψήφιοι αγοραστές iPhone, πολλοί από τους οποίους ανακάλυψαν με δυσαρέσκεια ότι οι μάσκες COVID ακυρώνουν ουσιαστικά το Face ID, θα απογοητευτούν όταν μάθουν για αυτήν την αναβολή.

Συχνά, οι κατασκευαστές συσκευών υπογράφουν συμφωνίες με προμηθευτές εξαρτημάτων εκ των προτέρων, «κλειδώνοντας» το κόστος των εξαρτημάτων σε πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Για τα τηλέφωνα που έρχονται φέτος, οι τιμές είναι αναμφίβολα ήδη καθορισμένες. Επομένως, η Apple είναι απίθανο να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές άμεσα, αν χρειαστεί.

Η Apple δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για σχολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η Apple μπορεί να θέλει να αποφύγει την υπερβολική αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που μοιάζει να είναι μια …θερμή περίοδος αναβάθμισης τηλεφώνων. Οι αντίπαλοι σχεδιάζουν να παρουσιάσουν μια σειρά από εξαιρετικά γρήγορα τηλέφωνα με δίκτυο 5G και με βελτιώσεις στην κάμερα, τη μπαταρία και την ταχύτητα του επεξεργαστή.

Για παράδειγμα, τα τελευταία τηλέφωνα της Google – η σειρά Pixel 6 – είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του γίγαντα της αναζήτησης για ένα «υπερ-υψηλής ποιότητας» τηλέφωνο, δήλωσε ο επικεφαλής hardware της Google, Rick Osterloh, στο Verge νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Google ανέθεσε στη Samsung – τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της TSMC -, να παράγει τα σχεδιασμένα από τη Google τσιπ A.I Tensor για τα πιο πρόσφατα τηλέφωνά της.

Είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η έλλειψη τσιπ και οι επιπτώσεις της, όπως η αύξηση των τιμών. Αλλά αξίζει να σημειωθεί το ακόλουθο επιχειρηματικό αξίωμα: οι υψηλότερες τιμές δεν υποχωρούν εύκολα.

Πηγή: FortuneGreece

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού