Η πιο κερδοφόρα πετρελαϊκή στον κόσμο είναι αδιάφορη για τους επενδυτές

Στα τέλη του 2019, οι επενδυτές που αγόραζαν μετοχές της τότε μεγαλύτερης νέας εισόδου εταιρείας στο χρηματιστήριο στον κόσμο – της Saudi Aramco – θα είχαν λόγους να περιμένουν πανηγυρική υποδοχή της εταιρείας από τις αγορές. Αντ’ αυτού, υπήρξε πλήρης αδιαφορία.

Ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αξίας 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζει να επιτυγχάνει εντυπωσιακά κέρδη, αλλά η μετοχή του μόλις που μεταβάλλεται, ακόμη και όταν ανακοινώνει μεγάλη ώθηση στην πράσινη ενέργεια ή διαρρέει ειδήσεις για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι σε εξέλιξη.

Τα πράγματα είναι χειρότερα – το μέρισμα που μοιράζει κάθε τρίμηνο φαίνεται μικρό σε σύγκριση με τους αντιπάλους. Και ελπίδες επαναγοράς των μετοχών δεν υπάρχουν. Η διαθεσιμότητα είναι τόσο μικρή που μετά βίας υπάρχουν μετοχές για να εξαγοράσει η διοίκηση, πόσο μάλλον για να πυροδοτήσουν ένα ράλι.

Την Τετάρτη, η τιμή της μετοχής της Aramco έκλεισε στα 34,80 ριάλ Σαουδικής Αραβίας (9,28 δολάρια), σημειώνοντας πτώση 0,1% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα: Οι επενδυτές της Aramco έχασαν το μεγάλο ράλι στις ενεργειακές μετοχές φέτος. Την ίδια περίοδο, ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 αυξήθηκε κατά 26,8%.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι ίδιοι επενδυτές της Aramco θα είχαν προστατευτεί από την μαζική πώληση των μετοχών ενεργειακών εταιρειών πέρυσι, όταν η πανδημία του COVID-19 μείωσε την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο. Ενώ οι μετοχές των παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών υποχώρησαν, η Aramco παρέμεινε σταθερή, κλείνοντας τη χρονιά με ελάχιστη μεταβολή. Παραμένει σταθερή και φέτος, παρόλο που η προοπτική για παγκόσμια ανάπτυξη και ζήτηση πετρελαίου αυξάνονται.

Αν σας αρέσουν οι βαρετές, αδιάφορες αποδόσεις, αυτή είναι η μετοχή για εσάς – με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να βρείτε μετοχές να αγοράσετε. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περισσότερο από το 98% της εταιρείας. Σαουδάραβες πολίτες, ιδρύματα και μερικές εταιρείες της Wall Street μοιράζονται τις υπόλοιπες.

Η διοίκηση της Aramco δέχεται αυξανόμενη πίεση να ακολουθήσει τους κανόνες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και να αυξήσει τις διανομές μερισμάτων (έχει ελάχιστο περιθώριο επαναγοράς μετοχών) σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Με βάση την πρόβλεψη της Bank of America, με τιμή  68 δολάρια ανά βαρέλι για το πετρέλαιο Brent φέτος και 76 δολάρια του χρόνου, η Saudi Aramco θα δημιουργήσει καθαρές ταμειακές ροές 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος και άνω των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 – δίνοντάς της περιθώριο αύξησης των μερισμάτων.

Ερωτηθείς για την πολιτική των μερισμάτων, ο οικονομικός διευθυντής της Aramco, Ziad al-Murshed, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση να αυξήσει τα μερίσματα, αλλά επεσήμανε ότι «ιστορικά η εταιρεία έχει διανείμει ειδικά μερίσματα».

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ