Ο Πάουελ «έδειξε» tapering μέσα στο 2021

Σήμα για την έναρξη του tapering πριν από τα τέλη αυτής της χρονιάς «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Όμως, απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, που βέβαια είναι και το ζητούμενο γύρω από το οποίο στήνεται ήδη η διαμάχη μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στο συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως η οικονομία έχει φτάσει σε ένα (ισχυρό) σημείο που δεν απαιτεί πλέον τη στήριξη των μέτρων της Fed, εξού και αιτιολογείται η έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προτού η Τράπεζα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Για πληθωρισμό και επιτόκια

Ο ίδιος προειδοποίησε για «ιδιαίτερα επίπονες  εξελίξεις» από μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Για το ζήτημα του πληθωρισμού, ο Πάουελ σημείωσε ότι η μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας έχει σωστά οδηγήσει σε ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. «Η πορεία του πληθωρισμού συνάντησε το όριο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του tapering» ανέφερε ο Πάουελ.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για την πλήρη αποκατάσταση της απασχόληση στις ΗΠΑ, δικαιολογώντας έτσι την πρόθεση της Fed για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για το άμεσο μέλλον.

Σε σχόλιο για τις κριτικές προς της Fed σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο τραπεζίτης ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη, που μπορεί να προκληθούν από ατυχείς επιλογές» εν μέσω των προβλημάτων που παραμένουν στην αγορά εργασίας και της πορείας της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Ακόμα, ο Πάουελ υπογράμμισε «σε κάθε περίπτωση, η Fed επανεξετάζει τις πολιτικές της ανάλογα με την πορεία της οικονομίας».

Συμπόσιο χωρίς παρουσίες, αλλά με υπαρκτές απόψεις

Το καλοκαιρινό συμπόσιο που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FED στο θέρετρο του Γουαϊόμινγκ, χωρίς φυσική παρουσία.

Οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν περισσότερα για το τι πιστεύει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για την οικονομία.

Περίμεναν επίσης να λάβουν μερικές ακόμη ενδείξεις τουλάχιστον για το πώς θα δρομολογηθεί η σταδιακή «αποδέσμευση» της Κεντρικής Τράπεζας από τα μέτρα στήριξης που έλαβε για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα δεδομένα τα οποία κλήθηκε να αξιολογήσει ο κεντρικός τραπεζίτης είναι, μεταξύ άλλων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, πρώτη προτεραιότητα της Τράπεζας είναι τι μέλλει γενέσθαι με το αμερικανικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που απόσυρσή του στην ουσία θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές ομολόγων εκ μέρους της FED ανέρχονται στο ποσό των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Έπειτα από αυτό, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Κάποια στιγμή, η Fed θα επιχειρήσει αλλαγές στην πολιτική των επιτοκίων και την επιστροφή στην «κανονικότητα» προ πανδημικής κρίσης.

Η εμπειρία του 2013

Το tapering είναι σημαντικό γιατί είναι ένα πολύ καλό μέτρο όχι μόνο για την αξιοπιστία της Fed αλλά και για λόγους επικοινωνίας», δήλωσε ο Deepak Puri, αναλυτής της Deutsche Bank Wealth . «Το 2013, η Fed έκανε λάθη ως προς τα μηνύματα που ήθελε να περάσει».

Το 2013, ο τότε επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκε δήλωσε ότι τερματίζει την παρέμβασή του στην αγορά ομολόγων, προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έπληξαν κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η αναλύτρια της TD Securities Misra της επεσήμανε ότι η Fed έχει διδαχθεί το μάθημά της. 

Πηγή: NewMoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες