Νορβηγοί: «Τρελοί» με την Tesla, αλλά το πετρέλαιο…πετρέλαιο

Οι Νορβηγοί κατέχουν τα περισσότερα, κατά κεφαλή, ηλεκτρικά αυτοκίνητα από οποιονδήποτε άλλον λαό στον πλανήτη. Παρά την εμμονή τους, όμως, με την Tesla ουδείς φαίνεται ότι μπορεί να τους πείσει πως υπάρχει μέλλον χωρίς πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το Σαββατοκύριακο, το 55% των ψηφοφόρων στη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης θέλουν να συνεχιστούν οι έρευνες για νέα κοιτάσματα «μαύρου χρυσού». Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται καθώς η Νορβηγία προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές τον επόμενο μήνα, με την πολιτική για το πετρέλαιο να βρίσκεται για πρώτη φορά ψηλά στην ατζέντα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατά μία άποψη αυτό δεν είναι παράλογο, αν σκεφτούμε ότι το κρατικό Pension Fund, γνωστότερο και ως Oil Fund, κατέχει περιουσιακά στοιχεία, μετοχές και επενδύσεις σε όλο τον πλανήτη, αξίας 1,3 τρις δολαρίων, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο στον κόσμο sovereign wealth fund, με «μερίδιο» περί τις 248.000 δολάρια για κάθε Νορβηγό πολίτη. Και όλα αυτά από την τοποθέτηση των κερδών του ισχυρότατου πετρελαϊκού τομέα.

Η συντηρητική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Νορβηγία πρέπει να συνεχίσει να αναζητά πετρέλαιο εφόσον αυτό είναι κερδοφόρο. Και τούτο την ώρα που όλος ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσαν τα τελευταία ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, τα οποία δείχνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι φοβόμασταν και ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή.

Η Νορβηγία, η πλουσιότερη χώρα στη Σκανδιναβία χάρη στον πλούτο της σε πετρέλαιο, αναγνωρίζει ότι η έκθεση IPCC «επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής» και ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει κάποιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται γεωτρήσεις για πετρέλαιο.

H πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλότερες τιμές άνθρακα μπορεί να σημαίνουν πως αυτές οι έρευνες θα είναι ασύμφορες νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συντηρητικός συνασπισμός της Σόλμπεργκ δεν θα επανεκλεγεί, μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Από την άλλη, όμως, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων υπέρ του πετρελαίου, μια πιο αριστερή, φιλική προς το κλίμα αντιπολίτευση θα αντιμετωπίσει εμπόδια εάν προσπαθήσει να μειώσει τη σημαντικότερη βιομηχανία της Νορβηγίας.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να ηγείται της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα, υποστήριξε ότι η μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα θα είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση της παραγωγής και επισημαίνει την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου ως απόδειξη ότι η Νορβηγία πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της.

Πιο αριστερά κόμματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Εργατικών ήταν πιο ξεκάθαρα στις προτάσεις τους με στόχο να εγκαταλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα.

Η πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο ακούστηκε ως «η καμπάνα του θανάτου για τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Λαρς Χάλτμπρεκκεν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος, λίγο μετά τη δημοσίευση της IPCC. Η ριζική αλλαγή στην εθνική πολιτική πετρελαίου είναι μια «ρεαλιστική προοπτική», όπως είπε.

Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε αυτό και η πλειοψηφία των Νορβηγών…

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη