Global 500: Δείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη

Η λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη (Global 500), που δημοσιεύει το Fortune USA, συρρικνώθηκε λίγο το προηγούμενο έτος. Αφού έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 33,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη λίστα του 2020, τα συνολικά έσοδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου μειώθηκαν κατά 4,8% στα 31,7 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ήταν η πρώτη μείωση εδώ και μισή δεκαετία.

Ο ένοχος, φυσικά, ήταν ο COVID-19, ο οποίος έπληξε τεράστια τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ολόκληρες χώρες έβαλαν λουκέτο. Οι σωρευτικές πωλήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10%. Και οι έξι αεροπορικές εταιρείες που εμφανίστηκαν στην περσινή κατάταξη δεν κατάφεραν φέτος να έχουν παρουσία στη λίστα.

Παρά τις αναποδιές, ο οικονομικός όγκος της λίστας Global 500 παραμένει τρομερός: Οι συνδυασμένες πωλήσεις των εταιρειών της λίστας αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή: Fortune

1. Walmart

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 559.151

Η Walmart είχε ένα εξαιρετικό 2020, με τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 79%, καθώς οι πελάτες που είναι κουρασμένοι από την πανδημία ενοποίησαν τις αγορές τους σε λιγότερους λιανοπωλητές και εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα παραλαβής από τα καταστήματα του κολοσσού. Η Sam’s Club και οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου επίσης αναπτύχθηκαν ραγδαία για παρόμοιους λόγους. Με τον COVID-19 να χαλαρώνει, ο λιανοπωλητής επιδιώκει να προστατεύσει αυτά τα κέρδη στο μερίδιο αγοράς και έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, περίπου 40% μεγαλύτερο από το περσινό, ακόμη και αν οι δαπάνες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα κέρδη. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε προτεραιότητες όπως μια βελτιωμένη αλυσίδα εφοδιασμού – αυτοματισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ στα καταστήματα, εκτέλεση παραγγελιών ειδών παντοπωλείου – και τεχνολογία για τη βελτίωση των αγορών για τους πελάτες.

2. State Grid

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 386.617

Τα κέρδη της State Grid, της μεγαλύτερης από τις δύο κρατικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, έπεσαν κατά 81% το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η πανδημία αποδεκάτισε τη ζήτηση για ενέργεια. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον τεράστιο διαχειριστή δικτύου, ο οποίος προμηθεύει σχεδόν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα έσοδα ανέκαμψαν μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, αλλά τα κέρδη της State Grid δέχονται πιέσεις από τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις περικοπές στοιχείων ενεργητικού που επιβάλλει το Πεκίνο.

Ο φορέας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πρόκειται να αποσχίσει τις κερδοφόρες μονάδες κατασκευής ακινήτων και εξοπλισμού μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την εμπορική αξιοποίηση των ενεργειακών δικτύων της Κίνας. Εντωμεταξύ, η State Grid έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά την επόμενη πενταετία για τη δημιουργία δυναμικότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Κίνα μεταβαίνει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

3. Amazon

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 386.064

Η Walmart πρέπει να προσέχει. Μια τόσο μεγάλη εταιρεία δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα – αλλά η αύξηση των εσόδων της Amazon κατά 38% το 2020 κάνει την εταιρεία του Σιάτλ να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην κορυφή της λίστας Fortune 500. Για χρόνια ήταν μια εταιρεία που έχανε χρήματα, αλλά η Amazon εξασφάλισε 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από περισσότερα από 386 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Καθώς η πανδημία ανάγκασε τους πάντες να μπουν στο διαδίκτυο, το «Κατάστημα των Πάντων» κέρδισε πολλά. Η υπηρεσία παράδοσης και ψυχαγωγίας Prime κέρδισε 50 εκατομμύρια συνδρομητές σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να έχει συνολικά περισσότερους από 200 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος διάλεξε μια κρίσιμη χρονιά για να αποχωρήσει από την ηγεσία των καθημερινών λειτουργιών και παρέδωσε τον τίτλο στον Andy Jassy, πρώην επικεφαλής της εξαιρετικά κερδοφόρας μονάδας Amazon Web Services, το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

4. China National Petroleum

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 283.957

Η China National Petroleum Corp (CNPC), η κρατική μητρική εταιρεία του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της χώρας, της PetroChina, έχει βγει από την ύφεση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία και η οποία στέρησε κέρδη από τον πετρελαϊκό γίγαντα πέρυσι. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η PetroChina ανακοίνωσε κέρδη 4,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση των τελευταίων επτά ετών, και προβλέπει κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όμως, όπως πολλές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, η CNPC προσπαθεί τώρα να βαδίσει στη λεπτή γραμμή μεταξύ εσόδων και μεταρρυθμίσεων, καθώς αντιμετωπίζει μια νομοθετική πίεση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η λύση της PetroChina είναι να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, το οποίο παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το πετρέλαιο όταν καίγεται. Η PetroChina προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα συνεισφέρει το 55% των πωλήσεων ορυκτών καυσίμων της εταιρείας έως το 2025, από 43% σήμερα.

5. Sinopec Group

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 283.727

Ο κρατικός κολοσσός πετρελαίου και χημικών της Κίνας έπεσε τρεις θέσεις στη φετινή κατάταξη Global 500, μετά από μια δύσκολη χρονιά μειωμένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η Sinopec προβλέπει επιστροφή στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκδίδοντας προβλέψεις για καθαρά κέρδη 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι ζημιών 3,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τα εργοστάσια και τις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, βοήθησαν στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Sinopec.

Κοιτάζοντας προς ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Sinopec δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή υδρογόνου. Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύει να παραγάγει 500.000 τόνους «πράσινου» υδρογόνου έως το 2025 και σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.000 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου σε όλη τη χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

6. Apple

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 274.515

Η πανδημία δημιούργησε προκλήσεις και ευκαιρίες για την Apple. Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα και να στείλει στο σπίτι τους μηχανικούς. Αλλά με τους πελάτες της Apple σε όλο τον κόσμο να εργάζονται και να μαθαίνουν από το σπίτι, οι πωλήσεις των iPad και των υπολογιστών Macintosh εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και τα έσοδα του οικονομικού έτους σημείωσαν επίσης ρεκόρ όλων των εποχών, στα 275 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό βοήθησε την τιμή της μετοχής της Apple να εκτοξευθεί κατά 80,7% το 2020. Καθώς έκλεινε το έτος, οι ρυθμιστικές αρχές έστρεψαν το βλέμμα τους στην Apple για πιθανή κατάχρηση της εξουσίας της στο κατάστημα εφαρμογών iOS.

Μια έκθεση της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Apple «ασκεί μονοπωλιακή δύναμη» στο κατάστημα εφαρμογών της για να βλάψει τον ανταγωνισμό και να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές. Εντωμεταξύ, η αντιμονοπωλιακή αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία ανάπτυξης του Fortnite, Epic Games, θα αυξήσει πιθανότατα την πίεση στους νομοθέτες να περιορίσουν τη δύναμη της Apple.

7. CVS Health

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 268.706

Η CVS βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας COVID ως ένας από τους κεντρικούς κόμβους διανομής εμβολίων στις τοπικές κοινότητες. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η εταιρεία, η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως με την ασφαλιστική εταιρεία υγείας Aetna μετά από μια εξαγορά μαμούθ ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρήγαγε έσοδα άνω των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Karen Lynch, η οποία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2021, πιστεύει ότι «εκατομμύρια νέοι πελάτες θα έρθουν σε επαφή με την CVS Health για πρώτη φορά μέσω των εξετάσεων και της χορήγησης εμβολίων». Οι αισιόδοξες προβλέψεις της εταιρείας για το 2021, εντωμεταξύ, βασίζονται στις πωλήσεις των φαρμακείων και όχι στη λιανική πώληση, για να επιτύχουν την αύξηση των εσόδων.

8. UnitedHealth Group

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 257.141

Η ασφαλιστική εταιρεία υγείας με έδρα τη Μινεσότα ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας, ανεβαίνοντας δύο θέσεις στη λίστα. Ενώ οι εκτεταμένες απολύσεις οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των ατόμων που καλύπτονται από την εμπορική ασφάλισή της, η αύξηση των εσόδων της εταιρείας κατά 6,2% προήλθε από τη μεγαλύτερη εγγραφή στα προγράμματα Medicare Advantage και Medicaid, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις της Optum, του βραχίονα υπηρεσιών υγείας αξίας 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το κόστος κάλυψης των ασθενών με COVID, τα κέρδη της UnitedHealth σημείωσαν άλμα 11,3%, λόγω της μειωμένης χρήσης υπηρεσιών υγείας από τα μέλη της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε μια απότομη αλλαγή ηγεσίας, ο Andrew Witty, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε το τμήμα Optum της εταιρείας, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2021.

9. Toyota Motor

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 256.721

Η Toyota έκανε ένα σημαντικό βήμα τον Απρίλιο με την ανακοίνωση μιας νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV), ξεκινώντας με το compact crossover bZ4X που μπορεί να κάνει το ντεμπούτο του ήδη από το επόμενο έτος. Παρόλο που η Toyota βοήθησε να ευαισθητοποιηθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ως προς την αποδοτικότητα καυσίμου με το υβριδικό Prius, προωθεί εδώ και καιρό τα αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, όπως το Mirai, ως καλύτερη εναλλακτική λύση μηδενικών εκπομπών από τα BEV.

Όμως, συνεργαζόμενη με τη Subaru για την ανάπτυξη των δικών της σειρών BEV, με 15 μοντέλα του Ομίλου Toyota μέχρι το 2025, η Toyota έχει τελικά πάει πέρα από το μεγάλο της ποντάρισμα στις κυψέλες καυσίμου. Οι επενδυτές είναι πιθανό να καλωσορίσουν την κίνηση αυτή, δεδομένου ότι η λύση υδρογόνου της Toyota απέτυχε να παγιωθεί εκτός Ιαπωνίας. Για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο, η Toyota έχει προβλέψει αύξηση 14% στα λειτουργικά κέρδη και έσοδα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ στα 30 τρισεκατομμύρια γιεν.

10. Volkswagen

Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 253.965

Η Volkswagen σημάδεψε το 2020 με το λανσάρισμα της σημαντικής πλατφόρμας MEB, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει 19 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο, τα προβλήματα λογισμικού επισκίασαν το λανσάρισμα του compact hatchback ID.3 και του crossover ID.4, ενισχύοντας τα πειράγματα των οπαδών της Tesla.

Ως απάντηση, τον Ιούλιο του 2021 ο CEO Herbert Diess παρουσίασε μια νέα στρατηγική με επίκεντρο δύο πλατφόρμες βασισμένες στο hardware και δύο πλατφόρμες βασισμένες στο λογισμικό για το σύνολο του ομίλου. Με τον περιορισμό της πολυπλοκότητας, ο Diess ελπίζει να διασφαλίσει ότι κανένας ανταγωνιστής δεν θα μπορεί να φτάσει αυτές τις οικονομίες κλίμακας. Ως ανταμοιβή, ο CEO εξασφάλισε επέκταση του συμβολαίου του για δυόμισι χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αυστριακός θα διοικεί την εταιρεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού