Βρετανία: Μόνο εμβολιασμένοι σε χώρους με συνωστισμό από τέλη Σεπτεμβρίου

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους με συνωστισμό, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης. 

Έως τότε πιστεύεται θα έχουν προσφερθεί σε όλους τους νέους οι δύο δόσεις του εμβολίου. 

Η ανακοίνωση πάντως γίνεται την ημέρα που τα κλαμπ στην Αγγλία επετράπη να ανοίξουν χωρίς υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. 

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει σε ποιους άλλους χώρους θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν ρωτήθηκε αν θα χρειάζονται και στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Συμμετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτύου από την εξοχική κατοικία του Τσέκερς όπου τελεί υπό απομόνωση, ο κ. Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης την άρση των νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία από σήμερα.

«Αν όχι τώρα, πότε;» ανέφερε ξανά ο Βρετανός Πρωθυπουργός, εξηγώντας πως αν και τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται, αυξάνονται εντός των περιθωρίων που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Πρόσθεσε ότι «αν δεν ανοίξουμε τώρα, τότε αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο ακόμα σκληρότερων συνθηκών τους πιο κρύους μήνες, όταν ο ιός θα έχει φυσικό πλεονέκτημα».

Είπε επίσης ότι φτάνει κάποια στιγμή που οι περαιτέρω περιορισμοί δεν αποτρέπουν νοσηλείες και θανάτους, αλλά «απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο». Επομένως, συνέχισε, είναι σωστό η χώρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αλλά με προσοχή, καθώς απέφυγε να εγγυηθεί ότι η άρση των μέτρων είναι μη αναστρέψιμη.

Υπερασπίστηκε τη διατήρηση ως μοναδική νομική υποχρέωση της δεκαήμερης απομόνωσης σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εξαίρεση θα γίνεται μόνο για πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, όπως το σύστημα υγείας.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε πως τα ημερήσια κρούσματα πλησιάζουν την κορύφωση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα. Είπε ότι αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο αυξημένων νοσηλειών και θανάτων, της εμφάνισης νέων ανησυχητικών παραλλαγών και της απομόνωσης μεγάλου αριθμού πολιτών λόγω επαφής τους με φορείς.

Τόνισε δε ότι αν και οι νοσηλείες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και ότι αναμένεται μάλιστα να υπάρχουν πάνω από χίλιες εισαγωγές την ημέρα, οι αριθμοί θα είναι πολύ χαμηλότεροι από του δεύτερου κύματος τον περασμένο χειμώνα. Έως την Παρασκευή νοσηλεύονταν 4.094 πολίτες αντί των περίπου 40.000 στα μέσα Ιανουαρίου. 

Αντίστοιχη εικόνα έδωσε και για τους θανάτους, λέγοντας πάντως ότι αναμένονται «πάνω από 100, ίσως πολύ πάνω από 100 θάνατοι την ημέρα».

Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης ότι πλέον το 60% των ασθενών Covid που νοσηλεύονται είναι διπλά εμβολιασμένοι πολίτες. Σχολίασε όμως ότι αυτό ήταν «αναμενόμενο», διότι τα εμβόλια είναι γνωστό πως δεν είναι 100% αποτελεσματικά και αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι του βρετανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Προέβλεψε δε κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στη χώρα εντός του Αυγούστου, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να έχει αρχίσει η κάμψη των κρουσμάτων πριν το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να μην «ξεσκίσουν» την ελευθερία που τους προσφέρεται από σήμερα, κατά την προσφιλή του έκφραση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού