Προς κατάργηση της μάσκας η Βρετανία

Ειλημμένη μοιάζει να είναι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους στεγασμένους χώρους, πλην νοσοκομείων, από τις 19 Ιουλίου, όταν αναμένεται να καταργηθούν και οι υπόλοιποι νομικοί περιορισμοί κατά του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς σχετικά την Κυριακή ο Υπουργός Στέγασης και Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ είπε ότι η χώρα θα περάσει σε μία περίοδο χωρίς νομικούς περιορισμούς και χωρίς το κράτος να λέει στους πολίτες τι να κάνουν. «Θα πρέπει να ακολουθούμε ένα βαθμό προσωπικής ευθύνης και κρίσης», είπε πριν προσθέσει ότι ο ίδιος θα πετάξει τη μάσκα του.

Ο κ. Τζένρικ είπε επίσης ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό και ότι η «τεράστια επιτυχία» του εμβολιαστικού προγράμματος επιτρέπει στην κυβέρνηση να σκεφτεί πώς μπορεί να επανέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο η κανονικότητα.

«Τα στοιχεία που βλέπουμε και εξετάζει ο Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή πριν από το σημείο απόφασης επί του οδικού χάρτη μοιάζουν πολύ θετικά. Φαίνεται όντως σαν να μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε ένα πολύ πιο ελεύθερο καθεστώς, στο οποίο απομακρυνόμαστε από πολλούς περιορισμούς», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει το απόγευμα ένα περίγραμμα των προθέσεών του για την «Ημέρα ελευθερίας» της 19ης Ιουλίου, πριν από τις οριστικές ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 12 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του αργά την Κυριακή ο κ. Τζόνσον είπε ότι χάρη στο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα η κυβέρνηση προχωρά με προσοχή με τον οδικό χάρτη προς την πλήρη έξοδο από το lockdown. 

«Θα παρουσιάσουμε πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ελευθερίες όταν φτάσουμε στο βήμα 4 (του οδικού χάρτη). Αλλά πρέπει να τονίσω ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις ερχόμενες εβδομάδες. Καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό, πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε προσεκτικά τους κινδύνους και να εφαρμόζουμε την κρίση μας καθώς διάγουμε τη ζωή μας», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο κ. Τζόνσον έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων. Αναμένεται να αντικαταστήσει τους νομικούς περιορισμούς με κάλεσμα για επίδειξη «προσωπικής ευθύνης» και «κοινής λογικής».

Οι αποφάσεις αυτές υπαγορεύονται από την πεποίθηση του Βρετανού Πρωθυπουργού ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει πλέον το δεσμό μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος κορεσμού του συστήματος υγείας NHS, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως αν και τις τελευταίες εβδομάδες η μέση εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων είναι γύρω στο 70%, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί μόνο κατά περίπου 25% και σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο 1/20 των νοσηλειών στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των αποφάσεων στις οποίες πιστεύεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η κατάργηση της υποχρέωσης απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που έρχονται σε επαφή με  επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παρομοίως, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα αποφεύγουν την καραντίνα μετά από την επιστροφή τους από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί από πότε θα αρχίσει να ισχύει αυτό το μέτρο.

Επίσης, θα καταργηθεί η υποχρέωση μαθητών να μένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον αν προκύπτει κρούσμα στην τάξη τους και θα αντικατασταθεί από ημερήσια διαγνωστικά τεστ.

Τέλος, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση των καταστηματαρχών να ζητούν από τους πελάτες τα στοιχεία τους ή να τους ζητούν να σκανάρουν με το κινητό τους τον QR κωδικό που υπάρχει στην είσοδο ώστε να ειδοποιηθούν σε περίπτωση κρούσματος για να μπουν σε απομόνωση.

Σημειώνεται πως και ο νέος Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ κατέστησε εμμέσως σαφές ότι οι περιορισμοί θα αρθούν στις 19 Ιουλίου, καθώς με άρθρο του στην Daily Mail σχολίασε ότι θεωρεί «εξίσου αδιάσειστα» τα επιχειρήματα υπέρ της βελτίωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών από το άνοιγμα της κοινωνίας με τα επιχειρήματα περί ανάσας για την οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη
JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό