Walmart: Σαν σήμερα ιδρύθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στον πλανήτη

Στις 2 Ιουλίου 1962, ο αμερικανικός τρόπος ζωής άρχισε να αλλάζει όταν το πρώτο κατάστημα Walmart άνοιξε στο Rogers του Αρκάνσας. Το αν αυτή η αλλαγή ήταν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, είναι ακόμα υπό συζήτηση…

«Ο αριθμός των Αμερικανών που ψώνισαν από τη Walmart στη διάρκεια ενός έτους, είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές». Τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος του λιανεμπορικού κολοσσού της Walmart Λι Σκοτ, για να αποτυπώσει το μέγεθος της εταιρείας, μιας εταιρείας που έχει κατηγορηθεί για την καταστροφή ολόκληρων εμπορικών τετραγώνων, καθώς οι καταναλωτές έριξαν ψήφο εμπιστοσύνης στα φθηνότερα προϊόντα της αποφεύγοντας τους τοπικούς εμπόρους.

Το μυστικό της επιτυχίας

H επιτυχία της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικών πωλήσεων στον κόσμο έγκειται στην ικανότητά της να πωλεί ένα τεράστιο εύρος προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της.

Οι αντίπαλοι της Walmart τονίζουν ότι η εταιρεία πληρώνει τόσο λίγα χρήματα στους υπαλλήλους της, που πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να κάνουν αίτηση, για να συμπεριληφθούν στο Medicaid, το ασφαλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για τους φτωχούς.

«Made in Αρκάνσας»

Ο Σάμουελ Μουρ Γουόλτον γεννήθηκε το 1918 σε μια οικογένεια η οποία υπέφερε από τα επακόλουθα του Μεγάλου Κραχ και της γεωργικής κρίσης που ακολούθησε. Αποδείχτηκε άριστος μαθητής και μετά το πανεπιστήμιο δούλεψε στην αλυσίδα λιανικής J. C. Penney ως εκπαιδευόμενος διευθυντής στο Des Moines της Αϊόβα, για 75 δολάρια τον μήνα. Ο Γουόλτον πέρασε περίπου 18 μήνες εκεί μαθαίνοντας τα της λιανικής.

Μεταπολεμικά, μετά την αποστρατεία του, και μετά από κάμποσες περιπέτειες προσπαθώντας να ορθοποδήσει στην λιανική πώληση αναλαμβάνοντας αρχικά δικά του μεμονωμένα καταστήματα και από το 1954 franchise της αλυσίδας λιανικής Ben Franklin. Εκεί έχτισε μια μικρή δική του αλυσίδα από franchise, ώσπου το 1962 ίδρυσε στο Rogers του Αρκάνσας το πολυκατάστημα Wal-Mart.

Από τις 30 Απριλίου 2021, η Walmart διαθέτει 11.000 καταστήματα σε 27 χώρες, λειτουργώντας με 48 διαφορετικά ονόματα. Η εταιρεία λειτουργεί με την επωνυμία Walmart στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ως Walmart de México y Centroamérica στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, και ως Flipkart Wholesale στην Ινδία. Διαθέτει εξ ολοκλήρου δραστηριότητες στη Χιλή, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Από τον Αύγουστο του 2018, η Walmart κατέχει μόνο μερίδιο μειοψηφίας στη Walmart Brasil, η οποία μετονομάστηκε σε Grupo Big τον Αύγουστο του 2019, με το 20% των μετοχών της εταιρείας και η ιδιωτική εταιρεία Advent International να κατέχει το 80 τοις εκατό της ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Τα νούμερα… ζαλίζουν!

Η Walmart είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε έσοδα, με 548,743 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Fortune Global 500 το 2020. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο με 2,2 εκατομμύρια υπαλλήλους. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που αποτελεί αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης, καθώς η εταιρεία ελέγχεται από την οικογένεια Walton. Οι κληρονόμοι του Σαμ Γουόλτον κατέχουν πάνω από το 50% της Walmart μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Walton Enterprises και των μεμονωμένων συμμετοχών τους. Η Walmart ήταν ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής παντοπωλείων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2019 και το 65% των πωλήσεων της Walmart ύψους 510.329 δισεκατομμυρίων δολαρίων προήλθαν από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η Walmart εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1972. Μέχρι το 1988, ήταν ο πιο κερδοφόρος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ, και έγινε ο μεγαλύτερος από την άποψη εσόδων από τον Οκτώβριο του 1989. Η εταιρεία αρχικά περιοριζόταν γεωγραφικά στο αμερικανικό Νότο και στο νότιες μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφτασε να έχει καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις της Walmart εκτός των ΗΠΑ έχουν δείξει μεικτά αποτελέσματα. Οι δραστηριότητες και οι θυγατρικές της στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Κίνα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες, αλλά οι επιχειρήσεις της απέτυχαν στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει στην επιχειρηματική ιστορία ως παροιμιωδώς τσιγκούνης, ο Σαμ δεν έφτιαξε την αυτοκρατορία του επειδή δεν ήθελε να ξοδεύει από την τσέπη του. Αλλά επειδή είχε την τάση να πειραματίζεται διαρκώς με νέες ιδέες και να αποδέχεται το λάθος και τη χασούρα ως μέρος της δουλειάς.

Και ήταν ένας από τους πρώτους που αγκάλιασαν ολόθερμα τη σύγχρονη τεχνολογία, πληρώνοντας συχνά πολλά σπασμένα εκεί στις πρώτες μέρες της υιοθέτησης των αυτοματισμών.

Οι Γουόλτον ζουν ακόμα από την κληρονομιά του. Μια κληρονομιά που όταν διανύει καλά τρίμηνα, οι απόγονοι γίνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια πλουσιότεροι…

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ