Το hedge fund που κατέρρευσε "ποντάροντας" ενάντια στην GameStop

To hedge fund White Square Capital με έδρα το Λονδίνο, που υπέστη βαριές απώλειες "ποντάροντας” εναντίον της GameStop τον Ιανουάριο, έβαλε τελικά λουκέτο, όπως ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη, και έγινε ένα από τα πρώτα θύματα των μικρομετόχων που συρρέουν σε μη δημοφιλείς ή βαριά σορταρισμένες meme stocks, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων σε κολοσσούς του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η White Square Capital θα κλείσει το βασικό επενδυτικό ταμείο της εντός του μήνα μετά από μια έκθεση που ήγειρε ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της, έγραψε στους μετόχους ο επικεφαλής του hedge fund Florian Kronawitter, σύμφωνα με τους FT.

O Kronawitter σημείωσε ότι η απόφαση "σχετίζεται με το σκεπτικό ότι το μοντέλο των long-short θέσεων σε μετοχές τίθεται υπό αμφισβήτηση”, όπως ανέφεραν οι FT. Πρόκειται για την επενδυτική στρατηγική όπου οι traders ποντάρουν ότι ορισμένες μετοχές να ενισχυθούν με την πάροδο του χρόνου (long θέσεις) ενώ ορισμένες άλλες θα υποχωρήσουν (short θέσεις).

Η White Square είναι μία από τις πολλές επενδυτικές εταιρείες που υπέστησαν διψήφιες απώλειες από τις short θέσεις τους τον Ιανουάριο, όταν ένας στρατός από "συνασπισμένους” μικροεπενδυτές έβαλε στο στόχαστρό του μετοχές -μεταξύ των οποίων οι τίτλοι της AMC Entertainment και της GameStop- ενάντια των οποίων είχαν "ποντάρει” τα εδραιωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρακτική γνωστή ως σορτάρισμα (short selling).

Πηγή που συνδέεται με το fund δήλωσε στους FT ότι το ταμείο έχει ανακτήσει "ένα εύλογο μέρος” των απωλειών του και πως η απόφαση να κλείσει δεν σχετίζεται με το ράλι των meme stocks.

Παρ 'όλα αυτά, η White Square είναι ένα από τα πρώτα funds που κατέρρευσαν μετά το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω του ράλι των meme stocks, ενώ και αρκετοί κολοσσοί του χρηματοοικονομικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Melvin Capital και Light Street Capital της Wall Street, υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω των short θέσεών τους.

Η White Square δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Forbes να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Εξηγώντας το σκεπτικό του σχετικά με το κλείσιμο του fund στους επενδυτές, ο Kronawitter ανέφερε ότι "υπάρχουν πάρα πολλά ψάρια στη λίμνη που ακολουθούν την ίδια στρατηγική” για να συνεχίσει η εταιρεία να εφαρμόζει το μοντέλο των long-short θέσεων. "Το παραδοσιακό πλεονέκτημα των hedge funds έχει διαβρωθεί από την ‘υπερπροσφορά κεφαλαίων’”, φέρεται να δήλωσε.

Το υπόβαθρο

Οι πλατφόρμες χρηματιστηριακών συναλλαγών όπως η Robinhood έχουν κάνει τις επενδύσεις, σύνηθες πεδίο δράσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πιο εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Η στρατηγική και η συμπεριφορά αυτών των μικροεπενδυτών, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν το φόρουμ της Reddit προκειμένου να επικοινωνήσουν τις συναλλαγές τους, διαφέρουν επίσης από αυτές των πιο παραδοσιακών ιδρυμάτων. Τα τελευταία προσπάθησαν να αποκλείσουν τους μικροεπενδυτές όταν διαπίστωσαν ότι κατά χιλιάδες συνέρρεαν σε φαινομενικά μη ενδιαφέρουσες μετοχές, ορισμένες φορές απόλυτα συντονισμένοι με απώτερο στόχο να πετάξουν εκτός αγοράς ή να "τιμωρήσουν” τους κολοσσούς της Wall Street.

Ετσι, αδιάφορες εταιρείες όπως η πτωχευμένη Blockbuster, η GameStop, η BlackBerry και η AMC είδαν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεθώριασε βέβαια μερικές εβδομάδες αργότερα, με αποτέλεσμα οι εν λόγω μετοχές να "βυθιστούν”, ωστόσο, έκτοτε, σποραδικά το ενδιαφέρον επανέρχεται στις meme stocks, όπως συνέβη τον Ιούνιο. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν