Ξεκινά η...μεγάλη έξοδος της Ε.Ε. στις αγορές

Αύριο Τρίτη, εκτός απρόοπτου, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την πρώτη έκδοση ομολόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των 800 δισ. ευρώ περίπου του Ταμείου Ανάκαμψης. Η έκδοση θα αφορά 10ετές ομόλογο, με στόχο την άντληση 10 δισ. ευρώ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες δύο.  

Σήμερα η Ε.Ε. έδωσε εντολή στις διεθνείς τράπεζες ανάδοχους για να "τρέξουν" την έκδοση και συγκεκριμένα στις BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley ως joint lead managers καθώς και στις Danske Bank και Santander ως co-lead managers. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε έχει προσλάβει συνολικά 39 τράπεζες για να "τρέξουν" το σύνολο των εκδόσεών της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ε.Ε αναμένεται φέτος να εκδώσει 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενώ θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων (από τον Σεπτέμβριο), με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε θα φτάσουν τα 120-125 δισ. ευρώ.

Η πρεμιέρα αυτή της Ε.Ε στις αγορές αυτή την εβδομάδα, ήταν και ένας από τους λόγους πίσω από την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει την προηγούμενη Τετάρτη στο re-opening του 10ετούς ομολόγου, έτσι ώστε να αποφύγει τον "συνωστισμό", το οποίο και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, το spread Ελλάδας-Γερμανίας κατά την έκδοση βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από το 2008 και διαμορφώθηκε στις 115 μ.β, ενώ το βιβλίο προσφορών ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ελληνικού Δημοσίου, με το τελικό ποσό άντλησης να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η ελληνική έκδοση είχε τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη έναντι όλων των εκδόσεων ομολόγων (εταιρικών και κρατικών) που έγιναν στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα, και κινήθηκε στις 12 φορές.

Η αυριανή  "έξοδος" αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτό που θα καταστήσει την Ε.Ε, σε συνδυασμό με τις εκδόσεις των ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, τον μεγαλύτερο εκδότη χρέους στον κόσμο. Οι εκδόσεις θα συνεχιστούν έως το 2026 και θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια που θα δοθούν στα κράτη μέλη για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομία μετά την Covid, μία κίνηση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία πρωτοφανής πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης εκ μέρους της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2020 η Ε.Ε ξεκίνησε την… επέλαση στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, με τις εκδόσεις να έχουν διαμορφωθεί στα 90 δισ. ευρώ.

Μετά την αυριανή έκδοση, θα ακολουθήσουν άλλες δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου, προτού αρχίσουν να εισρέουν στα "ταμεία" των κρατών μελών οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε θα ξεκινήσει τις δημοπρασίες εντόκων για πιο βραχυπρόθεσμο δανεισμό. 

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες