Ryanair: Η ΕΕ θα εξετάσει μέτρα κατά υπευθύνων για εκτροπή της πτήσης

Η ΕΕ θα εξετάσει μέτρα κατά των υπευθύνων για την εξαναγκαστική εκτροπή του πολιτικού αεροσκάφους που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα - Βίλνιους, κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, προανήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου σχετικά με την αναγκαστική εκτροπή της πτήσης FR4978: «στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας, με μια απαράδεκτη κίνηση, ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ, που πετάει μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ και μεταφέρει περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας».

«Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο Ραμάν Πρατάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας και εμποδίστηκε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ στον αρχικό του προορισμό. Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις αντιπολιτευτικές φωνές».

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ραμάν Πρατάσεβιτς», τονίζει ο Μπορρέλ.

«Κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων», αναφέρει.

«Αυτή η κατάσταση θα τεθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της δράσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων κατά των υπευθύνων», καταλήγει. Η Σύνοδος ξεκινά στις 20:00 ώρα Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού