Καμπάνα Κομισιόν σε Nomura, UBS και UniCredit για καρτέλ ομολόγων

Η Κομισιόν επέβαλε σήμερα πρόστιμα ύψους 371 εκατ. Ευρώ σε επενδυτικές τράπεζες για δημιουργία καρτέλ στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την περίοδο 2007 και 2011.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έκρινε ότι η Bank of America, Natixis,  Nomura, UBS,  UniCredit και WestLB (τώρα Portigon) παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ μέσω της συμμετοχής μιας ομάδας εμπόρων σε ένα καρτέλ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αγοράς κρατικών ομολόγων («EGB»).

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 371 εκατομμυρίων ευρώ στις Nomura, UBS και UniCredit.

Στην RBS (τώρα NatWest) δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε το καρτέλ. Στην Bank of America και τη Natixis δεν επιβάλλονται πρόστιμα επειδή η παράβασή τους δεν εμπίπτει στην προθεσμία για την επιβολή προστίμων. Η Portigon, ο νόμιμος και οικονομικός διάδοχος της WestLB, έλαβε μηδενικό πρόστιμο, καθώς δεν είχε καθόλου καθαρό κύκλο εργασιών κατά την τελευταία επιχειρησιακή χρονιά που χρησίμευσε ως ανώτατο όριο στο πρόστιμο.

Οι επτά τράπεζες επενδύσεων συμμετείχαν σε ένα καρτέλ μέσω μιας ομάδας εμπόρων που εργάζονταν στα γραφεία EGB και λειτουργούσαν σε έναν κλειστό κύκλο εμπιστοσύνης. Αυτοί οι έμποροι βρίσκονταν σε τακτική επαφή μεταξύ τους κυρίως σε πολυμερείς αίθουσες συνομιλίας στα τερματικά του Bloomberg. Σε αυτές τις αίθουσες συνομιλίας, αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Συζήτησαν και παρείχαν ο ένας στον άλλο επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις σχετικά με τη στρατηγική υποβολής προσφορών τους πριν από τη δημοπρασία των κρατών μελών της Ευρωζώνης κατά την έκδοση ομολόγων σε ευρώ στην πρωτογενή αγορά και στις παραμέτρους διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά.

Η συμπεριφορά έλαβε χώρα εν μέρει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ειδικότερα μεταξύ 2007 και 2011 και επηρέασε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»).

Η συμπεριφορά των επτά τραπεζών παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν ανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως συμπαιγνία με τις τιμές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη