Το τέλος των lockdowns: Η αργή επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα

Η Ευρώπη ξυπνά από την πανδημία, με τα καφέ στο Παρίσι, τις τζελατερίες στη Ρώμη και τις μπυραρίες στη Βαυαρία να ξανανοίγουν. Οι κυβερνήσεις ανά την ήπειρο χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, λόγω των περιορισμένων κρουσμάτων και των αυξήσεων των εμβολιασμών.

Η Ιταλία, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, θα περιορίσει τα μέτρα απαγόρευσης κίνησης τις επόμενες  εβδομάδες, κάτι που θα συμβεί και σταδιακά στη Γερμανία. Στη Γαλλία, τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικά τραπεζάκια την Τετάρτη, ενώ τα μουσεία, συμπεριλαμβανόμενου και του Λούβρου πρόκειται να ξανανοίξουν.

Τα παρισινά καφέ, συμπεριλαμβανόμενου και του αγαπημένου του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ Les Deux Magots, προετοιμάζονται, ενώ το Moulin Rouge έδωσε σόου στους δρόμους του Παρισίου έτσι ώστε να προωθήσει την πρεμιέρα του τον Σεπτέμβριο. 

Παρά τις ελπίδες, υπάρχει ακόμη ένας φόβος στην περιοχή η οποία έχει πολλάκις “κυλήσει” σε lockdowns λόγω νέων κυμάτων.  Το νέο στέλεχος του ιού στην Ινδία εξαπλώνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω επέκταση των lockdowns. Στο Βερολίνο, οι πελάτες στα εστιατόρια θα χρειάζεται να έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό, ενώ στο Παρίσι προφανώς οι δρόμοι δε θα είναι τόσο γεμάτοι όσο κάποτε ήταν.

Πολλά κρέμονται από μια κλωστή. Μετά από μια δύσκολη αρχή στην καμπάνια εμβολιασμού, το “άνοιγμα” της Ευρώπης υστερεί σε σχέση με το αντίστοιχο αμερικανικό και το βρετανικό, ενώ η περιοχή δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η Κομισιόν αύξησε τους υπολογισμούς ανάπτυξής της στο 4,3% για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη το ταμείο ανάκαμψης των 800 δισ ευρώ. Αλλά αυτή η θετική πορεία μπορεί να υστερήσει σε σχέση με τα ριμπάουντ του 6% των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Οσον αφορά την πολιτική σκηνή, οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάκαμψης της οικονομίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλιώς θα πρέπει να αναμετρηθούν με το μένος των ψηφοφόρων. Oι Συντηρητικοί της Καγκελαρίου Μέρκελ έχουν απέναντί τους το κόμμα των Πρασίνων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να αποφύγει ένα τρίτο lockdown, έχει μπροστά του τη μητέρα όλων των πολιτικών μαχών στις εκλογές του 2022. 

Η διάθεση στην Ευρώπη αντανακλά σε μετριοπαθή αισιοδοξία. Τα μέτρα και τα lockdowns έχουν περιορίσει τα κρούσματα ενώ οι εμβολιασμοί πολλαπλασιάζονται. Αλλά υπάρχουν ακόμη ρίσκα λόγω των νέων μεταλάξεων όπως το ινδικό. 

Oι αρχές παραμένουν σε υψηλό συναγερμό, ακολουθώντας τα μαθήματα της προηγούμενης άνοιξης. Μετά από ένα μόνο κρούσμα του νέου στελέχους στο Ντύσελντορφ, μπήκαν σε καραντίνα 189 άτομα. 

Στην Ισπανία, εστιατόρια και θέατρα ξανάνοιξαν πριν από δύο εβδομάδες με περιορισμούς στη χωρητικότητα και περιορισμένα ωράρια. Στη Βαρκελώνη, η ζήτηση των πολιτών δεν είναι αρκετή για να αντικαταστήσει τη ζήτηση των εκατομμυρίων τουριστών που συνήθιζαν να κατακλύζουν την πόλη. Παράγοντες της πόλης υπογραμμίζουν πως εάν οι τουρίστες δεν επιστρέψουν φέτος το καλοκαίρι, τότε τα πράγματα θα είναι  τρομακτικά δύσκολα.

Στη Ρώμη, η επέκταση του ωραρίου μετά τις 10 μ.μ. θα αποδειχθεί σωτήρια για επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Παρίσι, όπου -όμως- τα τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους περιορίζονται σε μονοψήφιους αριθμούς, όπως ακριβώς περιορίζονται και τα μενού.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές