Στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών στην οικονομία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών εκτινάχθηκε τον Μάιο η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών στην οικονομία λόγω αισιοδοξίας ότι οι καταναλωτές θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανοίξει εκ νέου καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια.

Το μηνιαίο βαρόμετρο του γερμανικού Ινστιτούτου ZEW, το οποίο μετρά τις οικονομικές προσδοκίες, πραγματοποίησε άλμα 13,7 μονάδες τον Μάιο, σε 84,4 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Το επίπεδο αυτό είναι και μακράν το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

«Η επιβράδυνση του τρίτου κύματος COVID-19 έχει κάνει τους εμπειρογνώμονες των χρηματοπιστωτικών αγορών ακόμα πιο αισιόδοξους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

«Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική οικονομική άνοδο στους επόμενους έξι μήνες», πρόσθεσε.

Εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν στη Γερμανία από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τα καταστήματα από τον Δεκέμβριο. Η Γερμανία εξακολουθεί να παλεύει με ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων και με την αργή διάθεση εμβολίων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Ο εμβολιασμός στην Γερμανία έχει επιταχυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Στο μεταξύ, μια ένδειξη σταδιακής μείωση των ποσοστών μόλυνσης οδήγησε τον Γερμανό Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το τρίτο κύμα «φαίνεται να έχει σπάσει».

Εξάλλου, η εκτίμηση του ZEW για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8,7 μονάδες στο μείον 40,1, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι βαθιά σε αρνητικά επίπεδα.

Η Κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας αναθεωρήσει προς τα πάνω στα τέλη Απριλίου την πρόβλεψη της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021, από 3%, σε 3,5%.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ