Αυξημένος ο όγκος λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη

Τον Μάρτιο του 2021, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,8% στην ΕΕ. Τον Μάρτιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, ο προσαρμοσμένος στο ημερολόγιο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 12,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,6% στην ΕΕ.

Αναλυτικά, στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2021, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,6% για προϊόντα εκτός τροφίμων και κατά 1,0% για τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ μειώθηκε κατά 2,9% για καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,2% για τα μη διατροφικά προϊόντα και κατά 0,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ μειώθηκε κατά 2,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στο συνολικό λιανικό εμπόριο σημειώθηκαν στη Δανία (+ 22,5%), στις Κάτω Χώρες (+ 8,4%), στη Γερμανία και στη Λιθουανία (και οι δύο + 7,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (-4,0%), την Πολωνία (-2,2%) και την Αυστρία (-1,9%).

Σε ετήσια βάση, στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 25,0% για προϊόντα εκτός διατροφής (σε αυτήν την κατηγορία οι παραγγελίες μέσω ταχυδρομείου και το Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 37,2%) και κατά 17,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ μειώθηκε κατά 1,1% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 23,6% για προϊόντα εκτός των τροφίμων (οι παραγγελίες μέσω ταχυδρομείου και το Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 37,4%) και κατά 14,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ μειώθηκε κατά 1,2% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στη Σλοβενία ​​(+ 24,0%), στη Δανία (+ 22,6%) και στη Γαλλία (+ 21,3%). Παρατηρήθηκαν μειώσεις στην Ουγγαρία (-2,1%), στην Πορτογαλία (-1,1%) και στη Μάλτα (-0,1%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού