Τα deals που «σώζουν» τα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων

Σήμα S.O.S. εξακολουθούν να εκπέμπουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, όσο καταρρέουν τα έσοδά τους μέσα στη «δίνη» που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες και οι μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις εισπράξεις της ημέρας των αγώνων (συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων, κυρίως, αλλά και άλλων πηγών, όπως π.χ. οι μπουτίκ με είδη που φέρουν το brand των συλλόγων κ.ά.) δημιουργεί καθεστώς «ασφυξίας» για τον «βασιλιά των σπορ» – και γενικότερα για την παγκόσμια «αθλητική βιομηχανία».

Ο Andrea Agnelli, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, πρόεδρος της Γιουβέντους, εργοδότης του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και επικεφαλής, ταυτόχρονα, της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών ομάδων (European Club Association) προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει «τρύπα», φέτος, έως και 8,5 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους.

Ένα «αντίβαρο» για την αντιμετώπιση του στο προβλήματος αποτελούν τα νέα deals με τους χορηγούς (ή και η ανανέωση, ήδη, υφισταμένων συμφωνιών μαζί τους) για να μπορέσουν να «σώσουν», ως έναν βαθμό, οι ομάδες τα ταμεία τους με «φρέσκο» χρήμα.

Τα «καλά νέα» είναι ότι η γκάμα των χορηγών διευρύνεται σε επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν έδειχναν ενδιαφέρον για την προβολή τους μέσω των γηπέδων. Ο Μάρτης, γενικά, πήγε καλά σε αυτό το «κομμάτι» της ποδοσφαιρικής αγοράς, με το deal… του ’21 (TeamViewer) να ανήκει, ως τώρα, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Gazprom, BMW, TeamViewer

Τρία από τα σημαντικότερα συμβόλαια των τελευταίων εβδομάδων προήλθαν από την γερμανική Bundesliga, την ιταλική Serie A και τη βρετανική Premier League:

Στην πρώτη περίπτωση, η φημισμένη Σάλκε, παρά τον διαφαινόμενο υποβιβασμό της, κατάφερε να πετύχει την επέκταση της συνεργασίας της με τον βασικό χορηγό της, τον ρωσικό ενεργειακό «γίγαντα» του φυσικού αερίου, την Gazprom.

Η Σάλκε ναι μεν δεν θεωρείται… Μπάγερν Μονάχου ή Ντόρτμουντ, από πλευράς αγωνιστικών επιδόσεων, ωστόσο ανήκει σταθερά στην «ελίτ» των πιο ισχυρών οικονομικά συλλόγων του κόσμου.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει, μάλιστα, τον όρο ότι ακόμα και αν η Σάλκε πέσει κατηγορία η Gazprom θα καταβάλει 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως χορηγία μέχρι το 2025, ενώ, αν παίζει στην Bundesliga το ποσό αυξάνεται σε 30 εκατ. ευρώ…

Στην δεύτερη, η Μίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την εκ των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας, BMW και την πρόσθεσε στην κατηγορία των Premium Partners στο portfolio της (όπου ανήκουν η game developer EA Sports, η τράπεζα Banco BPM και ο πάροχος ψηφιακών πορτοφολιών Skrill).

Στα μέσα του περασμένου μήνα, «τα νερά τάραξε» το «χρυσό» deal της θρυλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον γερμανικό τεχνολογικό «κολοσσό» της TeamViewer, ως βασικού χορηγού στο κεντρικό logo της φανέλας της από τη σεζόν 2021-22 για μια 5ετία, με έσοδο ύψους 55 εκατ. ευρώ τον κάθε χρόνο ή συνολικά 275 εκατ. ευρώ, αντί της Chevrolet/General Motors.

Οι επικεφαλείς των «μπέμπηδων» πιστεύουν ότι η συμφωνία τους με την TeamViewer θεωρείται η πιο επικερδής που υπογράφηκε στο ένα έτος της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στα σπορ και είναι «σημάδι» για την εμπορική ανθεκτικότητα της Γιουνάιτεντ.

Στην πόλη της Αγγλίας επικρατεί αυτό τον καιρό έντονη δραστηριοποίηση στο «μέτωπο» των χορηγιών και η Μάντσεστερ ετοιμάζεται για… σερί συμφωνιών.

Πλην της TeamViewer, γίνονται συζητήσεις με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για ξεχωριστή χορηγία, ενώ, νέα γραμμή χρηματοδότησης αναμένεται για τον σύλλογο και από τις διαπραγματεύσεις για την διαφήμιση στις εμφανίσεις των προπονήσεων των ποδοσφαιρικών του σταρ…

Στα μικρότερα deals του μήνα, η συμπολίτισσα της, η Μάντσεστερ Σίτι, ενέταξε στο δικό της χαρτοφυλάκιο την εμπορική συνεργασία με την εταιρεία fintech υπηρεσιών και blockchain Chiliz, η ιταλική Ρόμα έκανε… νταμπλ με τις REPX (fintech) και LeoVegas (online casino), η Μπάγερν Μονάχου ανανέωσε με την στοιχηματική Tipico, η Ιντερ υπέγραψε με τον βιομηχανικό όμιλο Riello, η Ρεάλ Μαδρίτης με την εταιρεία τροφίμων Meatless Farm κ.α.

«Τρέχουν» για έσοδα και οι «μικροί»

Η νέα συμφωνία της Μίλαν με την BMW δεν είναι η μοναδική για το ποδόσφαιρο της Ιταλίας από τον ίδιο κλάδο: η Μπολόνια (της Serie A, επίσης) επιφύλασσε την έκπληξη και εξασφάλισε το sponsorship της κατασκευάστριας πολυτελών σπορ αυτοκινήτων, Lamborghini.

Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι και οι μικρότερου βεληνεκούς ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης προσπαθούν να «ανοίξουν» νέες… πόρτες, καθώς μεσολάβησε το deal της Μάινζ (Bundesliga) με την κλωστοϋφαντουργία Mewa για τα δικαιώματα ονοματοδοσίας του γηπέδου της (Mewa Arena), αντικαθιστώντας την Opel!

Η χορηγία θα τεθεί σε ισχύ από το προσεχές καλοκαίρι με διάρκεια ως το 2026 και θα αποφέρει 2,3 εκατ. ευρώ ανά σεζόν. Αντίθετα, η Opel δεν θέλησε να παρατείνει την συμφωνία της με την Μάινζ, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχει και η «άλλη όψη του νομίσματος».

Οι σπόνσορες, δηλαδή, που διακόπτουν τις συνεργασίες τους με διάφορες ομάδες και ή δίνουν την θέση τους σε κάποια άλλη εταιρεία ή μένει «κενό», με ό,τι αυτό σημαίνει για τα έσοδα του ποδοσφαιρικού κλάδου…

Διαφήμιση στο μανίκι

Στην «κούρσα» για την διασφάλιση επιπλέον εσόδων, οι διευθύνσεις marketing των ποδοσφαιρικών ομάδων καθιέρωσαν μια νέα χορηγία χορηγιών τα τελευταία χρόνια, με φόντο την διαφήμιση στο… μανίκι της φανέλας των εμφανίσεών τους.

Τον φετινό Μάρτιο ανάλογα deals ήταν αυτά της βρετανικής Γουέστ Μπρομ και την γαλλικής Λυών, η μεν την Ideal Heating, leader στην κατασκευή συστημάτων θέρμανσης, λεβήτων και boilers στη χώρα, η δε με το brand του e-commerce AliExpress για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου.

Ερωτηματικό οι θερινές μεταγραφές

Το μέγεθος των απωλειών της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας» είναι νωρίς για να προσδιορισθεί, όπως και το ύψος του μπάτζετ που θα δαπανηθεί στο θερινό παζάρι.

Τον Γενάρη ο μεταγραφικός τζίρος συρρικνώθηκε κατά ποσοστό 50% περίπου, από τα 1,16 δισ.$ του 2020 στα 590 εκατ.$ το 2021, ο χαμηλότερος από το 2014, σε βάθος 7ετίας.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ