anner-cyta-vodafone

Forbes: Επενδυτής της Robinhood κινδυνεύει από φόρο $800.000

InBusinessNews  29/03/2021 18:45
Forbes: Επενδυτής της Robinhood κινδυνεύει από φόρο $800.000

Forbes: Επενδυτής της Robinhood κινδυνεύει από φόρο $800.000

InBusinessNews  29/03/2021 18:45

Του Shahar Ziv

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι άνοιξαν νέους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2020. 

Και παρότι η έξαψη που παρείχε το ισχυρό ράλι των μετοχικών αξιών ενδεχομένως να προσέφερε σε ορισμένους εξ αυτών μια διέξοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, νεόκοποι επενδυτές βρίσκονται τώρα, χωρίς να το περιμένουν, αντιμέτωποι με την εφορία.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι αυτή ενός αρχάριου επενδυτή που μπήκε στον κόσμο των χρηματιστηριακών επενδύσεων μέσω της Robinhood και τώρα κινδυνεύει να πληρώσει φόρο ύψους 800.000 δολαρίων παρότι είχε επενδυτικά κέρδη μόλις 45.000 δολαρίων· ενώ είχε επίσης εισόδημα 60.000 δολαρίων από την εργασία του.

Η περίπτωσή του επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία του να γνωρίζει κανείς τους πολύπλοκους κανόνες που αφορούν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και τις φορολογικές επιπτώσεις που επιφέρουν ορισμένες επενδυτικές στρατηγικές. Πρέπει να χρησιμεύσει δε ως ισχυρό παράδειγμα και προειδοποίηση για τη νέα "φουρνιά” των "αυτόνομων” επενδυτών.

Πραγματοποίησε συναλλαγές 45 εκατ. δολαρίων με καθαρό κέρδος 45.000 δολαρίων

Η περίπτωση του επενδυτή της Robinhood, που δεν κατονομάζεται, ήρθε για πρώτη φορά στο φως από την Alexandra Macqueen, προσωπική χρηματοοικονομική σύμβουλο στην επενδυτική εταιρεία Morningstar. Η Macqueen περιγράφει πώς ο Brian Wruk, χρηματοοικονομικός σύμβουλος και ο ίδιος, έλαβε ένα γράμμα από τον 30χρονο επενδυτή που κινδυνεύει να πληρώσει φόρο 800.000 δολαρίων.

Όπως πολλοί άλλοι, ο εν λόγω επενδυτής -που εργάζεται ως ασφαλιστής πλήρους απασχόλησης- άνοιξε έναν χρηματιστηριακό λογαριασμό το 2020 και σύντομα κλιμάκωσε τον αριθμό των συναλλαγών του. Πραγματοποιούσε όγκο συναλλαγών που κυμαινόταν από 200.000 έως και 2 εκατ. δολάρια ημερησίως, ενώ διεκπεραίωνε από 10 έως 50 συναλλαγές ημερησίως, σύμφωνα με τη Morningstar.

Ο Wruk φαίνεται επίσης ότι έχει μοιραστεί την ίδια ιστορία στις τοποθετήσεις του σε πολλά φόρα, όπως ένα φόρουμ της Εθνικής Ένωσης Προσωπικών Χρηματοοικονομικών Συμβούλων (NAPFA), που τελικά αναρτήθηκε και στο Twitter. Στην ανάρτηση ο Wruk περιγράφει την περίπτωση του νεόκοπου επενδυτή. "Ο νεαρός επικοινωνεί μαζί μου και μου λέει ότι άνοιξε έναν χρηματιστηριακό λογαριασμό με 30.000 δολάρια… το 2020, και πραγματοποίησε συναλλαγές συνολικού ύψους 45 εκατ. δολαρίων (ναι, εκατομμυρίων) με καθαρά κέρδη 45.000 δολαρίων έως το τέλος του έτους. Πρόσφατα έλαβε τη βεβαίωση για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του και την εισήγαγε στο σύστημα και προς απογοήτευσή του είδε ότι είχε κέρδη υπεραξίας ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων και πρέπει να καταβάλει φόρο κάτι περισσότερο από 800.000 δολάρια”.

Η "παγίδα” του κανόνα περί εικονικών πωλήσεων

"Ο δύσμοιρος διαπραγματεύτηκε όλες τις δημοφιλείς μετοχές που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης συνεχώς τον τελευταίο χρόνο... [αλλά] δεν είχε απολύτως καμία ιδέα για τον κανόνα περί εικονικών πωλήσεων”, γράφει ο Wruk. "Ενέγραψε κέρδη αλλά δεν του επιτράπηκε να εγγράψει όλες τις απώλειες, γιατί ποτέ δεν περίμενε να περάσουν οι 30 μέρες για να εγγράψει τις απώλειες αυτές”, προσθέτει ο Wruk.

Ο κανόνας των εικονικών πωλήσεων θεσπίστηκε από την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ και απαγορεύει σε κάποιον να διεκδικήσει απαλλαγή φόρου λόγω της πώλησης μετοχών που σημείωσαν πτώση εάν εντός 30 ημερών από την πώληση προχωρήσει εκ νέου στην επαναγορά αυτών (σ.μ πρακτική που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι επενδυτές για να εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγή). Για να συμμορφωθούν με τον κανόνα, οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 31 ημέρες πριν από την επαναγορά της ίδιας θέσης. "Αν οι άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν σε τίτλους γρήγορα, ενώ έχουν απώλειες και αντισταθμιστικές θέσεις, και εγγράψουν αυτές τις απώλειες εντός 30 ημερών από την απόκτηση της θέσης, αυτές δεν υπολογίζονται”, εξηγεί ο Sandi Bragar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Aspiriant.

Οι μικροεπενδυτές αντιπροσωπεύουν πλέον έως και το 25% των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις ημέρες αιχμής, σύμφωνα με τον Joe Mecane της επενδυτικής εταιρείας Citadel. Ποσοστό αυξημένο από το 10% που ήταν το 2019, γεγονός που οφείλεται στους χαλαρώτερους κανόνες εισόδου στην αγορά για τους απλούς επενδυτές, αλλά και στην τακτική πολλών χρηματιστηριακών εταιρειών να εξαλείψουν την προμήθεια επί των συναλλαγών. Παρότι, όμως, ο κανόνας περί εικονικών πωλήσεων έχει στόχο να αποτρέψει τους φορολογούμενους να επωφεληθούν από τις χρηματιστηριακές του απώλειες, πολύ νεόκοποι επενδυτές τον παρέβλεψαν με ευκολία. 

Και καθώς οι περισσότεροι νέοι επενδυτές χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως η Robinhood, ο κανόνας "θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους αρχάριους που πέρασαν το 2020 πραγματοποιώντας συναλλαγές αγοραπωλησιών στις ίδιες λίγες μετοχές. Οι επενδύσεις τους μπορεί να έχουν χάσει αξία, αλλά δεν θα μπορούν να εγγράψουν απώλειες στη φορολογική τους δήλωση”, εξηγεί. 

Αν και δεν μπορεί ένας επενδυτής να χρησιμοποιήσει αυτές τις απώλειες για να αντισταθμίσει τα κέρδη κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους, αυτές προστίθενται στη βάση κόστους της νέας επένδυσης που έχει κάνει. "Μακροπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει μια κατάταξη σε υψηλότερη βάση κόστους - και μπορεί να είναι σε θέσει (σ.μ. ο επενδυτής) να εγγράψει μεγαλύτερη απώλεια όταν πουλήσει την νέα του επένδυση ή, εάν αυτή σημειώσει άνοδο και ο επενδυτής πουλήσει, μπορεί να πληρώσει λιγότερο για τα κέρδη του”, γράφει η Fidelity. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντισταθμίσει το πραγματοποιηθέν κέρδος σε ένα συγκεκριμένο έτος, ο επενδυτής θα πρέπει αναγκαστικά να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους φόρους· στην περίπτωση του επενδυτής της Robinhood, σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλει 800.000 δολάρια.

Οι "δωρεάν" συναλλαγές έχουν τίμημα

Η Robinhood, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές χρηματιστηριακών συναλλαγών και πρωτοπόρος στις ατελής συναλλαγές, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέρον αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο. Πιο πρόσφατα, γιατί αποτέλεσε τη "βάση” για τους επενδυτές που συντονίστηκαν μέσω του φόρουμ WallStreetBets στο Reddit με στόχο να οδηγήσουν υψηλότερα την τιμή της GameStop.

Η εμπειρία που προσφέρει στον χρήστη η πλατφόρμα έχει επίσης προκαλέσει επικρίσεις. "Η τεχνολογία μπορεί να κάνει την επένδυση εύκολη και διασκεδαστική. Μπορεί επίσης να υποβαθμίσει τον κίνδυνο με τρόπους που μπορεί να παραπλανήσουν τους αρχάριους”, γράφει ο Jason Zweig, συντάκτης της στήλης "The Intelligent Investor” στην εφημερίδα The Wall Street Journal. "Η Robinhood μπορεί να ενθαρρύνει επικίνδυνες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα”, προσθέτει.

Το "πισώπλατο” χτύπημα μιας τεράστιας φορολογικής οφειλής είναι ένα πρόβλημα φυσικά, ωστόσο η "παιχνιδοποίηση” των επενδύσεων που φέρει η Robinhood μπορεί να έχει και τραγικές συνέπειες, όπως στην περίπτωση του Alexander E. Kearns. Ο 20χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα αυτοκτόνησε αφού παρερμήνευσε τα στοιχεία στον χρηματιστηριακό λογαριασμό του, όταν είδε αρνητικό υπόλοιπο 730.000 δολαρίων.

Συμπέρασμα 

Ο Wruk θεωρεί ότι η άγνοια σημαντικών κανονισμών "μπορεί να είναι αυτό που θα απασχολήσει στη συνέχεια όσον αφορά τους ιδιώτες επενδυτές”. Για τους νέους επενδυτές, είναι σημαντικό να σκεφθούν τις φορολογικές επιπτώσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών και να διασφαλίσουν ότι δεν παραβαίνουν τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα περί εικονικών πωλήσεων. Η άγνοια αυτών των κανόνων μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πηγή: Capital.gr

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας