Γιατί έκρυβε στη Ρώμη 29.000.000 δόσεις

Περίπου 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, μέρος των οποίων προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν κρυμμένες σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας στη Ρώμη της Ιταλίας.

Η τεράστια αυτή ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων που έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ’ εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Ενώ η αγγλο-σουηδική εταιρεία δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19ν που θα παρέδιδε στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αναρωτιούνται, εύλογα, για τον προορισμό αυτού του τεραστίου αποθέματος.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca στην Ολλανδία. Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις δόσεις προορίζονται πράγματι για την ΕΕ, και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές, αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι βασίζεται στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής.

Βάσει του συμβολαίου της με την ΕΕ η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος χαρακωμάτων με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του «κρυμμένου θησαυρού» μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ