Σιγκαπούρη εκπαιδεύει τη νέα γενιά των hedge fund managers από τα 16

Στον αδυσώπητο κόσμο των hedge funds, το να επιτρέπει κανείς την πρακτική σε ένα 16χρονο είναι σχεδόν ανήκουστο. Παρόλα αυτά, όταν τα εγχώρια ταλέντα είναι σπάνια, η εκπαίδευση ενός ανηλίκου στο πως να παράγει κέρδη αποτελεί μια καλή επένδυση.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, η μαθήτρια Γι Κε Κάο έκανε πρακτική δύο εβδομάδων στην Modular Asset Management, hedge fund της Σιγκαπούρης με assets περίπου $1 δισεκατομμυρίου, μέρος της Millenium Management LLC. Η Γι μελετούσε δεδομένα, συνομιλούσε με βετεράνους και παρακολουθούσε δύσκολα meetings στα οποία οι μάνατζερ συζητούσαν με πελάτες τους.

Η Κάο αποτελεί μέρος της νέας γενιάς των πολιτών της Σιγκαπούρης οι οποίοι προετοιμάζονται για τον κόσμο του asset management. Με τους δισεκατομμυριούχους να συγκεντρώνονται στο κρατίδιο, η έλλειψη ικανών στελεχών έχει αρχίσει και γίνεται φανερή, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση και τα hedge funds στο να επικεντρωθούν στη βελτίωση των “φυτωρίων” νέων στελεχών. 

Ενα μείγμα γεωπολιτικών και οικονομικών κινήτρων δίνει ώθηση στη συγκέντρωση των μάνατζερ στη Σιγκαπούρη. Αρκετά hedge funds έχουν επικεντρωθεί στην επέκτασή τους στο κρατίδιο, εν μέσω των πολιτικών συγκρούσεων στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ, ενώ αρκετές επιχειρήσεις το επιλέγουν και ως έδρα. Ο Ρέι Ντάλιο, συνιδρυτής της Bridgewater Associates έχει ήδη ανοίξει ιδιωτικό γραφείο στην περιοχή.

Η προφανής τακτική θα ήταν η Βισαγωγή “ταλέντου” από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης προωθεί την πρόσληψη εγχώριων εργαζομένων. Οι βασικοί μισθοί των “εισαγώμενων” στελεχών έχουν αυξηθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τις προσλήψεις πολιτών της Σικαπούρης. 

Παρόλα αυτά, ελάχιστοι asset managers θα προσλάβουν ανθρώπους που δεν έχουν τις βασικές προϋποθέσεις για τις θέσεις αυτές. Γι αυτό και το κράτος έχει οργανώσει εκπαιδευτικές επιδοτήσεις για την αποπληρωμή μαθημάτων asset  management, ενώ καλύπτει και $75000 κόστους των αναθέσεων σε πόστα του εξωτερικού επιλεγμένων, νέων στελεχών.

Μια άλλη τακτική αποτελεί και η επανεκπαίδευση των στελεχών. H Investment Management Association of Singapore έχει λανσάρει την εκπαιδευτική πλατφόρμα iLearn από τον προηγούμενο Μάιο, με 800 στελέχη να έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της, σύμφωνα με την CEO, Κάρμεν Γουί. 

Στο Wealth Management Institute, στο οποίο ο Ρέι Ντάλιο έχει ήδη επενδύσει $25 εκατομμύρια, τα στελέχη επανεκπαιδεύονται. Τον προηγούμενο Νοέμβριο, μάλιστα, μια “τάξη” του WMI αποτελούταν από φορολογικούς εμπειρογνώμονες, τραπεζίτες και δικηγόρους, μεταξύ άλλων. Στην τάξη αυτή όλοι μάθαιναν ο ένας απ’τον άλλο, ενώ αντί για συνέδρια, είχαν εξετάσεις.

Αρκετές είναι και οι εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της απουσίας έμπειρων στελεχών εσωτερικά. Ο CEO της Quantedge Capital, Σουχάιμι Ζαϊνούλ-Αμπιντίν, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται $2,5 δισ., ανέφερε πως οι νέες προσλήψεις θα γίνουν κυρίως από άτομα που κάνουν την πρακτική τους στην εταιρεία. Πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα των 300 CV, εκ των οποίων μόνο οι δέκα “επιβίωσαν” μετά από 30 εξετάσεις για να κάνουν πρακτική πέντε εβδομάδων. Εκ των 10, μόνο τρεις έλαβαν πρόταση εργασίας. Ενα ποσοστό επιτυχίας 1%.

Ο CEO της Modular, Τζίμι Λιν θα προχωρήσει σε προσλήψεις μέσω ενός προγράμματος μετατροπής των διαχειριστών χαρτοφυλακίων. Μέσα σε 12-24 μήνες, οι έμπειροι αυτοί επαγγελματίες θα μάθουν πως να χρησιμοποιούν το ιδιόκτητο εργαλείο risk management της επιχείρησης. Ο Λιν, επίσης, έχει θεσπίσει και σύστημα μακροχρόνιας εκπαίδευσης, προσφέροντας σε εργαζόμενους την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Το κλειδί της εκπαίδευσης των πολιτών, όμως, μπορεί να κρύβεται στην εκπαίδευσή τους από πολύ πιο νωρίς. Το Raffles Girls’ School, όπου φοιτά η Κάο, συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις στις οποίες εξασφαλίζει και πρακτικές. Εχει, επίσης, ήδη αρχίσει ψηφιακά σεμινάρια με συνεργαζόμενους τραπεζικούς και επενδυτές, σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, Χασλίντα Ζαμάνι.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων