Οδικός χάρτης Κομισιόν για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών COVID-19, όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Η Κομισιόν, εκτός από τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά, προτείνει στα κράτη μέλη μια «ισορροπημένη πολιτική και μια κοινή προσέγγιση» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Προειδοποιεί ότι «η επιδημιολογική κατάσταση απαιτεί συνεχή έλεγχο έως ότου επιτευχθεί επαρκής κάλυψη εμβολιασμού», αλλά ταυτόχρονα πρέπει αρχίσει από τώρα η προετοιμασία. 

Συνεπώς εκτός του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, η Κομισιόν προτείνει οδηγίες για πρόσθετες στρατηγικές δοκιμών, όπως παρακολούθηση των λυμάτων για παρακολούθηση παραλλαγών, επένδυση σε διαγνωστικά και θεραπείες, αλλά και δράσεις για την οικοδόμηση παγκόσμιας ανθεκτικότητας μέσω του COVAX και ενός κοινοτικού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων.

O Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχoινάς, εξηγεί σχετικά ότι «η κοινή πορεία προς τα εμπρός απαιτεί μια ασφαλή και βιώσιμη προσέγγιση προς όφελος όλων των Ευρωπαίων».

«Κατά την άρση των περιορισμών, πρέπει να πάρουμε τα διδάγματα του 2020 και να αποφύγουμε καταστροφικούς και δαπανηρούς κύκλους ανοίγματος και κλεισίματος», αναφέρει. 

«Η σημερινή ανακοίνωση περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πακέτο υπαρχόντων και νέων μέτρων. Προσβλέπουμε στην έγκριση των κρατών μελών στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προσθέτει.

«Κάθε μέρα πλησιάζουμε στην επίτευξη των στόχων εμβολιασμού και στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά της η  Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «σήμερα προτείνουμε μια κοινή προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στο δρόμο προς τον στόχο μας να ανοίξουμε εκ νέου την ΕΕ με ασφαλή, βιώσιμο και προβλέψιμο τρόπο».

«Η κατάσταση με τον ιό στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ δύσκολη και η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει.

«Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, με βάση διαφανή μέτρα και πλήρη αμοιβαία εμπιστοσύνη», σημειώνει η Στέλλα Κυριακίδου.

Αναλυτικά η Κομισιόν προτείνει τα εξής:

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων θα καθορίσει ένα πλαίσιο για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή περιορισμών, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος και προσομοιώσεις που θα καταδείξουν τα περιθώρια για κάθε κράτος μέλος.

Ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο που αναπτύχθηκε από το ECDC θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο για χρήση από τα κράτη μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες για την υποστήριξη πρόσθετων στρατηγικών δοκιμών και ανίχνευσης ο ECDC θα δημοσιεύσει σήμερα μια τεχνική καθοδήγηση σχετικά με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους COVID-19, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τη διαθεσιμότητά τους, την κλινική τους απόδοση σε σύγκριση με τις δοκιμές RT-PCR τις επιπτώσεις τους στην αναφορά και την επιδημιολογική παρακολούθηση, καθώς και τις ρυθμίσεις για τις κατάλληλες χρήση.

Η Koμισιόν εκδίδει σήμερα μια σύσταση που ζητά από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την παρακολούθηση των λυμάτων για να παρακολουθούν το COVID-19 και τις μεταλλάξεις του, να κοινοποιούν τα δεδομένα στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας του ιού και να εντοπίζουν συστάδες.

Η Κομισιόν ροωθεί τη χρήση κοινών μεθόδων δειγματοληψίας, δοκιμών και ανάλυσης δεδομένων, που υποστηρίζονται από μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγών, και προβλέπει αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη.

Επιπλέον η Κομισιόν ή δημοσίευσε σήμερα σχέδιο μέτρων για τον καθορισμό των απαραίτητων νομικών προϋποθέσεων για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, των PLF των επιβατών τα οποία θα εγκριθούν μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο ταξιδίων.

Μια κοινή στρατηγική της ΕΕ για τη θεραπευτική έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου για να επιταχύνει την έρευνα και την κατασκευή, ώστε να εξασφαλιστεί γρήγορη πρόσβαση σε πολύτιμες θεραπείες.

Πιο ευέλικτα ρυθμιστικά μέτρα για τη θεραπευτική αγωγή, όπως διευκολύνσεις επισήμανσης, θα αναπτυχθούν για να επιτρέψουν την ταχεία παροχή σε μεγάλη κλίμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, η Κομισιόν ζήτησε από τον Οργανισμό Τυποποίησης, CEN, να αναπτύξει, σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη, μια εθελοντική υγειονομική σφραγίδα που θα χρησιμοποιούν τα ιδρύματα, διαθέσιμη έως το καλοκαίρι.

Η Κομισιόν θα προωθήσει τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ και πολιτιστικούς δρόμους, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, μέσω μιας εκστρατείας κοινωνικών μέσων της ΕΕ για τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό.

Τέλος η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν τις γειτονικές και τις χώρες εταίρους να ξεπεράσουν την πανδημία με 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του COVAX.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές