Rolls-Royce: Stop σε πώληση μέρους της σε ρωσική εταιρεία για λόγους ασφαλείας

Η Νορβηγία προχώρησε στην αναστολή της προγραμματισμένης πώλησης asset από τη Rolls-Royce σε εταιρεία ελεγχόμενη από τη Ρωσία, καθώς θεώρησε ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.

Τον προηγούμενο μήνα, η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πουλήσει τη Bergen Engines AS στην TMH Group προς 150 εκατ. ευρώ (178 εκατ. δολάρια).

Ωστόσο, η Νορβηγία έχει θέσει ερωτήματα σε ό,τι αφορά την επικείμενη αγοράστρια εταιρεία, που ανήκει εν μέρει και στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Iskandar Makhmudov, καθώς από την έδρα της στη Μόσχα είναι η πρώτη στις πωλήσεις τροχαίου υλικού στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εξετάσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα και δεν αποκλείεται η πώληση» της Bergen Engines στην TMH «να εμπεριέχει κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας, Monica Maeland.

Η Rolls-Royce «ειδοποίησε την κυβέρνηση με τον κατάλληλο τρόπο, προτού ανακοινώσει την πώληση της Bergen Engines», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Richard Wray. «Κατανοούμε, ωστόσο, ότι η νορβηγική κυβέρνηση πλέον επιθυμεί να διερευνήσει περαιτέρω τη συμφωνία και η Rolls-Royce θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Έχουμε διακόψει τη διαδικασία της πώλησης, όπως μας ζητήθηκε».

Σύμφωνα με τον Sandy Morris, αναλυτή στη Jefferies International, η Rolls-Royce δεν αποκλείεται να περίμενε ένα τέτοιο διαδικαστικό εμπόδιο. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με την επισταμένη έρευνα και άλλες τέτοιες δραστηριότητες θα σταματήσουν όσο η ίδια εξετάζει το θέμα.

«Το ζήτημα ασφαλείας σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ξένες επενδύσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας», τόνισε η Maeland.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ