Τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά της πανδημίας

 Έναν χρόνο μετά την 11η Μαρτίου οπότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού παγκόσμια πανδημία, μια "νέα κανονικότητα” έχει εδραιωθεί, που έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Και παρότι αυτός ο "νέος κόσμος” έχει "σημαδευτεί” από απώλειες και άγχος, έχει να επιδείξει επίσης εξαιρετικά καινοτόμες ανακαλύψεις και εκπληκτική ανθεκτικότητα.

Αυτές οι "αχτίδες” ελπίδας και αλλαγής προέρχονται από ορισμένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη. Βρέθηκαν στο προσκήνιο καθώς οι στόχοι, τα προϊόντα και οι ψηφιακές πλατφόρμες τους αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη για τις αγορές, έγραψαν ιστορία και πρόσφεραν στήριξη στις ζωές του κόσμου -σε επίπεδο υγείας, σωματικής και διανοητικής, δουλειάς αλλά και σίτισης- με τρόπους που αναμφίβολα θα έχουν αντίκτυπο και στο μέλλον.

Το Forbes "σκιαγραφεί” αυτούς τους ηγέτες και πρωτοπόρους του επιχειρείν που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια αυτής της αξιοσημείωτης από κάθε άποψη χρονιάς. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που "επανεφηύραν” τον κόσμο όταν το χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

 

 Άλμπερτ Μπουρλά: Το "στοίχημα” ελπίδας του 1 δισ. δολαρίων
Δύο μήνες μετά την πανδημία, τα 5 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως κατέστησαν σαφές ότι ο κορονοϊός εξαπλωνόταν εκθετικά, και πως ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η πανδημία ήταν ένα εμβόλιο. Ως εκ τούτου ανέκυψε ένα βασικό ερώτημα: πόσο γρήγορα θα μπορούσε ο πλανήτης να έχει αυτό το εμβόλιο;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά -βετεράνος του φαρμακευτικού κολοσσού με 25 χρόνια καριέρας-, ήταν αποφασισμένος να δώσει ξεκάθαρη απάντηση - και μάλιστα, μέσα σε ένα γυάλινο φιαλίδιο.

Ο Μπουρλά δήλωσε στο Forbes στον Μάιο του 2020 ότι η Pfizer ήταν πρόθυμη να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια το 2020 για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου, προτού ακόμη μάθει αν αυτό θα είναι αποτελεσματικό: "Η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας”, είχε πει τότε.

Μόλις επτά μήνες αργότερα, το "στοίχημα” απέδωσε, καθώς το εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολούθησαν ανάλογες εγκρίσεις από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

 

 Στεφάν Μπανσέλ: Στον αγώνα κατά του κορονοϊού
Ο 47χρονος δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δούλεψε επίσης πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού. "Κάθε μέρα χάνουμε ζωές· πιστεύουμε πραγματικά ότι κάθε μέρα έχει σημασία”, είχε δηλώσει ο Μπανσέλ στο Forbes. 

Τα εμβόλια συνήθως απαιτούν χρόνια (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και δεκαετίες) για να αναπτυχθούν, ωστόσο στις 11 Ιανουαρίου 2020, η ομάδα της Moderna, από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, είχε ήδη έτοιμο ένα υποψήφιο εμβόλιο. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής Φάσης 1. 

Εννέα μήνες αργότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι έδωσε την έγκρισή της για επείγουσα χρήση του εμβολίου της εταιρείας, καθιστώντας το το δεύτερο εμβόλιο που έλαβε το "πράσινο φως” στις ΗΠΑ.

 

 Έρικ Γιούαν: Μια νέα εικονική πραγματικότητα
Την ώρα που ο κόσμος "γονάτιζε” από την πανδημία του κορονοϊού και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συμβιβάζονταν με την ιδέα μιας καθημερινότητας που κατά κύριο λόγο ξεκινούσε και τελείωνε μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού -και η οποία τελικά έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν-, το Zoom αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία εργαλεία για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους. 

Την 1η Απριλίου, η Zoom ανέφερε ότι έφτασε τα 200 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες τον Μάρτιο, επίπεδο 20 φορές υψηλότερο από την κορυφή του 2019, καθιστώντας τον 51 ετών διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Έρικ Γιούαν έναν από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους νεοεισερχόμενους στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2020.

 

 Βλαντιμίρ Τενέφ & Μπαϊζού Μπατ: Δίνοντας πρόσβαση σε έναν στρατό επενδυτών
Με τη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο να έχει εκτιναχθεί υπό την πίεση της πανδημίας του κορονοϊού, εκατομμύρια νεόκοποι επενδυτές στράφηκαν στη Robinhood, την "παιχνιδοποιημένη” εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι.

Οι δισεκατομμυριούχοι συνιδρυτές της πλατφόρμας ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο 34χρονος Βλαντ Τενέφ και ο 36χρονος Μπαϊζού Μπατ, έχουν δεσμευτεί να "εκδημοκρατίσουν τις επενδύσεις για όλους”, ενώ έχουν προκαλέσει σειρά αντιπαραθέσεων.

Όχι μόνο γιατί γίνονται πλουσιότεροι πωλώντας τις συναλλαγές των πελατών τους στους μεγαλύτερους "καρχαρίες” της αγοράς, αλλά και γιατί η Robinhood περιόρισε τον προηγούμενο μήνα τις συναλλαγές επί μετοχών αρκετών "meme stocks”.

 

 Απούρβα Μέτα: Ο κρίσιμο ρόλος του ντελίβερι 
Η πανδημία μετέτρεψε το Instacart, μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου των ΗΠΑ από μια εφαρμογή που ενισχυόμενη δυναμική σε μια ουσιαστική και εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, με συνεργάτες όπως οι Costco, Wegmans και Eataly - καθώς και τοπικών καταστημάτων. 

Ο 34χρονος δισεκατομμυριούχος Απούρβα Μέτα, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εννέα ετών εταιρείας, δήλωσε στο Forbes ότι η Instacart "γνωρίσε ανάπτυξη πέντε ετών σε διάστημα πέντε εβδομάδων”, λόγω του της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον, η εταιρεία αποτιμάται σε 39 δισ. δολάρια.

 

 Ριντ Χέιστινγκς: Ψυχαγωγώντας τον κόσμο
Η πανδημία προκάλεσε καταστροφή στις παραδοσιακές εταιρείες ψυχαγωγίας, με τη Disney να κλείνει τα θεματικά πάρκα της, τη Warner Bros. να καθυστερεί την κυκλοφορία σημαντικών ταινιών και την AMC να σβήνει τα φώτα στους κινηματογράφους της. 

Αλλά το Netflix άνθισε. Με τον 60χρονο δισεκατομμυριούχο, συνιδρυτή και συν-διευθύνοντα σύμβουλο Ριντ Χέιστινγκς στο "τιμόνι” της, η Netflix τους πρώτους έξι μήνες του 2020 πρόσθεσε στο πελατολόγιό της σχεδόν όσους χρήστες "κέρδισε” όλο το 2019, και ξεπέρασε το ρεκόρ των 204 εκατομμυρίων συνδρομητών παγκοσμίως έως το τέλος του έτους. 

Ο γίγαντας της ροής περιεχομένου συγκέντρωσε δε τις περισσότερες υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ από οποιοδήποτε άλλο στούντιο του Χόλιγουντ, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται σε 233,6 δισ. δολάρια.

 

 Μπριν Πάτναμ: Αντανακλώντας τη φυσική κατάσταση στο σπίτι
Με τα δημόσια γυμναστήρια να εξελίσσονται σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ο κλάδος της κατ’ οίκον άσκησης "ανέβασε παλμούς”.

Και η 36χρονη Μπριν Πάτναμ, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Mirror, επωφελήθηκε υπέρμετρα καθώς η κομψή πλατφόρμα άσκησης που έχει δημιουργήσει ξεπέρασε σε έσοδα τα 100 εκατ. δολάρια το 2020. "Βιώνουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων τον Απρίλιο” είχε δηλώσει η πρώην μπαλαρίνα στο Forbes, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα μέλη στην πλατφόρμα της ασκούνται πλέον κατά μέσο όρο 15 φορές τον μήνα, από 10 στην προ πανδημίας εποχή.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προϊόν που μοιάζει και λειτουργεί σας πραγματικός καθρέφτης, αλλά όταν οι χρήστες τους πατούν το "on” βλέπουν μπροστά τους έναν "προπονητή” να τους καθοδηγεί σε μια ευρεία γκάμα ασκήσεων που κυμαίνονται από τη γιόγκα έως την πυγμαχία.

Τον Ιούνιο, η Mirror συμφώνησε να πωληθεί στη Lululemon για 500 εκατ. δολάρια.

 

 Τοντ ΜακΚίνον: Τσουνάμι ασφάλειας
Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας χάρισε το 2020 στον Τοντ ΜακΚίνον, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Okta, τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου.

Η Okta βοηθά τις επιχειρήσεις να επαληθεύουν την ταυτότητα των υπαλλήλων και των χρηστών τους, αποστέλλοντας έναν προσαρμοσμένο κωδικό στα κινητά τους τηλέφωνα. Και αυτό είναι μία από τις λύσεις κυβερνοασφάλειας που παρέχει η εταιρεία. μεταξύ άλλων μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. 

Η εταιρεία έχει "εγγεγραμμένες” σήμερα στο πελατολόγιό της εταιρείες-πελάτες όπως η FedEx, η MGM, η LVMH, η Equifax, η Western Union και δεκάδες ακόμη (συμπεριλαμβανομένου του Forbes). 

"Είναι σαν ένα τσουνάμι που πλησιάζει”, δήλωσε ο 49χρονος επικεφαλής της εταιρείας για τη μαζική προσέλευση νέων επιχειρήσεων-πελατών.

 

 Κάθι Γουντ: "Κέρδισε” τη "χορωδία” των επικριτών της
Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Investment Management, Κάθι Γουντ, είχε τη χαρά το 2020 να αποδείξει στους επικριτές της ότι έκαναν λάθος. "Σχεδόν με κάνει να αισθάνομαι άνετα, για να είμαι ειλικρινής”, είχε δηλώσει η Γουντ στο Forbes πέρυσι, "επειδή σημαίνει ότι αν έχουμε δίκιο, τότε οι αποδόσεις θα είναι εξωπραγματικές”. Και ήταν εξωπραγματικές. 

Με την εταιρεία της να "στοιχηματίζει” στην Tesla και με την πανδημία να επιταχύνει την υιοθέτηση των τεχνολογιών που ενσωματώνουν οι εταιρείες (όπως η Square και η Zillow) στις οποίες είναι τοποθετημένο κάθε ETF (σ.μ. διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) της Ark, η Γουντ κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό τη διαχείρισή της, στο εντυπωσιακό ποσό των 29 δισ. δολαρίων

"Ο κορονοϊός έχει εκτοξεύσει τις καινοτόμες πλατφόρμες μας, δεδομένου ότι επιλύουν προβλήματα”, έλεγε η Γουντ, προσθέτοντας: "Η καινοτομία λύνει προβλήματα”.

 

 Σιντ Σιτζμπράντιτζ: O "Ευαγγελιστής” της εξ αποστάσεως εργασίας
Καθώς οι εταιρείες λόγω πανδημίας αναγκάστηκαν να "μετακομίσουν” σε εικονικά γραφεία η ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud (σ.μ. το "υπολογιστικό νέφος”) εντάθηκε, εκτινάσσοντας τη δουλειά του 41χρονου Σιντ Σιτζμπράντιτζ, διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή της GitLab. 

Η εταιρεία του, η οποία παρέχει μια σουίτα εργαλείων λογισμικού που βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν, να διαχειριστούν και να διασφαλίσουν τις εφαρμογές τους (συμπεριλαμβανομένων των Wag, Wish και Ticketmaster), ήταν από τους πρώτες που υιοθέτησαν την εξ αποστάσεως εργασίας ήδη πριν από την έλευση του κορονοϊού, χαρακτηριστικό που επέτρεψε στην εταιρεία να φτάσει τα 2,8 δισ. δολάρια αποτίμηση το 2019 και να εκτιναχθεί στα 6 δισ. δολάρια το 2020.

"Πίστευα ότι θα πρέπει περάσουμε την επόμενη δεκαετία προσπαθώντας να πείσουμε τον κόσμο πώς να εργάζεται καλύτερα εξ αποστάσεως”, είχε δηλώσει στο Forbes, προσθέτοντας: "Ωστόσο, ο κορονοϊός το έκανε μέσα σε μερικούς μήνες”.

Οι κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι της πανδημίας
Μέχρι τα τέλη του 2020, πάνω από το 60% των 2.200 και πλέον δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είχαν γίνει ακόμη πλουσιότεροι.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, καθώς η εταιρεία του απέκτησε κρίσιμο ρόλο όταν λόγω της πανδημίας καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν και ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέλαβε να διασφαλίσει τη μεταφορά των παραγγελιών από το ράφι στην πόρτα του παραλήπτη. 

Αλλά και ο Νταν Γκίλμπερτ, συνιδρυτής της διαδικτυακής εταιρείας παροχής ενυπόθηκων δανείων Quicken Loans, επωφελήθηκε από την αξιοσημείωτη αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας του πέρυσι, ενώ και ο Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να πολλαπλασιάζεται καθώς η μετοχή της Tesla επταπλασιάστηκες κατά τη διάρκεια του 2020. 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ