Tις μεγαλύτερες απώλειές της κατέγραψε η IAG

Ο όμιλος αεροπορικών εταιριών International Airlines Group (IAG), στον οποίο ανήκει η British Airway, έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του έπειτα από το «πλήγμα» που επέφερε στον ταξιδιωτικό κλάδο η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Iberia, Aer Lingus και  Vueling, εμφάνισε ζημιές 7,4 δισ. ευρώ για το 2020 καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση από την σύστασή του πριν από 10 χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές που καταγράφηκαν στη  Βρετανία. Οι πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και  BP αποτελούν τις μόνες εταιρίες του FTSE 100 που έχουν χάσει περισσότερα από την  IAG, σύμφωνα με την Refinitiv. Παρόλα αυτά δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρίες ακόμα τα αποτελέσματά τους.

Η πανδημία έχει «μολύνει» το επιχειρηματικό μοντέλο της IAG, το οποίο απευθύνεται σε πολύ επικερδείς εταιρικούς πελάτες και σε μεγάλες διαδρομές. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν σε πολλές από τις βασικές αγορές των αεροπορικών εταιρειών της, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και οι άμεσες προοπτικές για τη βιομηχανία εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.

Η IAG, η οποία αναμένει να πετάξει μόλις το ένα πέμπτο του προγράμματος του 2019 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση ρευστότητας και τη μείωση του κόστους.  Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 69% σε ετήσια βάση, στα 7,8 δισ. ευρώ καθώς ο όμιλος πέταξε μόλις το ένα τρίτο του κανονικού του προγράμματος το 2020.

Ο όμιλος έχει συγκεντρώσει 10,3 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθει, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 2,75 δισ. ευρώ από τους μετόχους το φθινόπωρο και της κρατικής υποστήριξης.

Ωστόσο, ο αγώνας για ρευστότητα το άφησε όλο και περισσότερο χρέος. Το καθαρό χρέος ανήλθε στα 9,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σχεδόν 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, δεν έδωσε guidance για τις δραστηριότητές της για το 2021 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνθήκες του κορωνοϊού.

Ωστόσο, καθώς ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί κατά του κροωνοϊού , τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ελπίζουν ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να κινηθεί σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα ορισμένοι αερομεταφορείς και ταξιδιωτικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση των κρατήσεων αυτήν την εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση της Βρετανίας για σταδικά χαλάρωση των περιορισμών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας