Νέες οδηγίες για τα 750 δισ.του Ταμείου Ανάκαμψης

Η παροχή κρατικής στήριξης στην οικονομία για τη διατήρηση του εισοδήματος των πολιτών και την απασχόληση είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η τόνωση των επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη, δήλωσε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση για την ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή για τη μορφή που θα έχει η δημοσιονομική πολιτική, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021.

Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Ντόναχιου έγινε στο πλαίσιο του τακτικού διαρθρωμένου διαλόγου με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση, ότι δεν επίκειται απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, όλοι συμφωνούμε ότι η άμεση προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε οικονομικά τους πολίτες μας, ιδίως τους νέους και τους ευάλωτους και πιο εκτεθειμένους στην κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε προς την παραπάνω κατεύθυνση, ο κ. Ντόναχιου υπενθύμισε ότι η θέση του Eurogroup είναι πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής που έχουμε συμφωνήσει από την άνοιξη του 2020 με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέσω της ενεργοποίησης της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, μια πρόωρη απόσυρση της στήριξης της οικονομίας θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση και κατά συνέπεια στο σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κομισιόν, η οποία θα κάνει και την πρότασή της για το μέλλον του συμφώνου σταθερότητας στο Εurogroup. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε κοινή κατανόηση σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική το καλοκαίρι και αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως καθοδήγηση για την προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού τους για το 2022», επεσήμανε.

Αύξηση του χρέους
Σύμφωνα με τον κ. Ντόναχιου, η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μια μέση αύξηση του χρέους στην Ευρωζώνη από το 86% στο 102% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα δημιούργησε και άλλους κινδύνους, όπως η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, ενώ επηρεάζει αρνητικά και τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μάλιστα, ως επακόλουθο της πανδημίας προέβλεψε επίσης ότι η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να είναι ασθενής για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των ανισορροπιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες που αντιμετώπιζαν προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς ήδη πριν από την τρέχουσα κρίση, παρά τις αξιοσημείωτες και αποτελεσματικές προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, αυτές είναι συχνά οι χώρες όπου τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία -όπως οι μεταφορές, τα ταξίδια και ο τουρισμός- αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπό αυτήν την άποψη θα είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν σωστά τα κοινά μέσα πολιτικής της Ε.Ε. και, κυρίως, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως, ο κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε και σε κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως η έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών σε όλα τα κράτη-μέλη, η εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι προοπτικές και προσδοκίες που δημιουργούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Καθώς σημειώνουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει σταδιακά να μετατοπιστεί από την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης σε υποστήριξη των δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την πιθανή ανάπτυξη. 

Καταλήγοντας είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πήραν το μάθημα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν την Ένωση ως πηγή ισχύος για ανάληψη κοινής δράσης με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Τραπεζική Ένωση
Ο κ. Ντόναχιου αναφέρθηκε και στην Τραπεζική Ένωση, επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του είναι να επωφεληθεί από το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί σήμερα στους κόλπους του Εurogroup και να πετύχει ικανοποιητική πρόοδο στην πορεία ολοκλήρωσής της και αυτό, είπε, περιλαμβάνει και την επιδίωξη για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές