Δυναμική είσοδο στην Ελλάδα επιδιώκει η Amazon

Δυναμική όπως φαίνεται θα είναι η είσοδος της Amazon στην ελληνική αγορά. Η επένδυση του τεχνολογικού βραχίονα δικτύωσης της πολυεθνικής, Amazon Web Services (AWS), έχει ξεκινήσει ήδη να ξεδιπλώνεται σε πολλαπλά μέτωπα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου οι επίσημες «πανηγυρικές» ανακοινώσεις.

Η ηγέτιδα στις cloud υπηρεσίες παγκοσμίως, έπειτα απ’ την επένδυση της πέρυσι για τη δημιουργία υποδομής «Amazon CloudFront Edge», ενός δικτύου από proxy servers παροχής περιεχομένου, που ένωσε την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της AWS, έχει περάσει και στη φάση συγκρότησης μίας ισχυρής ομάδας στην Αθήνα που θα αναλάβει περιφερειακό ρόλο καλύπτοντας επίσης τις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας.

Κάτι που, όταν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει και στην επισημοποίηση της λειτουργίας στο Χαλάνδρι των γραφείων της θυγατρικής, Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε., που συστάθηκε πέρυσι με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο πλέον φθάνει τα 3 εκατ. ευρώ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του περασμένου έτους, και διαχειριστή τον επικεφαλής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) της Amazon Web Services κ. Τόνι Βαν ντε Μπέργκε.

Στο άρμα της ελληνικής ομάδας ήδη έχουν ανέβει γνωστά ονόματα της ελληνικής αγοράς, όπως ο Θανάσης Πατσακάς, πρώην εμπορικός διευθυντής της Intracom Telecom και πρώην στέλεχος της HP στην Ελλάδα, ο οποίος έχει αναλάβει γενικός διευθυντής πωλήσεων.

Παράλληλα με την ελληνική θυγατρική όμως έχει ιδρυθεί και υποκατάστημα της Amazon Web Services ΕΜΕΑ Sarl, που έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο. Μέσω του συγκεκριμένου, που εμφανίζεται να έχει έδρα στο Μαρούσι, θα επιχειρηθεί και ο συνολικός έλεγχος των αγορών Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ήδη μάλιστα η πολυεθνική αναζητά έμπειρο στέλεχος για θέση «κλειδί» στις πωλήσεις και των τριών αγορών ο οποίος θα έχει έδρα την Αθήνα, όπως σημειώνει η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει δημοσιοποιηθεί. Ως νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος έχει τεθεί ο κ. Τζουλιάνο Σερβέντι, ανώτερο στέλεχος της πολυεθνικής στην Ευρώπη, με αντίκλητο τον κ. Γιάννη Κανταρτζή.

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά για την προοπτική επένδυσης σε κέντρα δεδομένων (data centers) στη χώρα μας δημιουργεί μία αναφορά στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. Και τούτο διότι αναφέρεται πως «η Εταιρεία έχει συνάψει μη ακυρώσιμες μισθώσεις σχετικά με εγκαταστάσεις κέντρου δεδομένων». Μάλιστα η λογιστική αξία αυτών των μισθώσεων προσδιορίζεται στα 732.383 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για ενεργή εμπλοκή της Amazon Web Services στις εξελίξεις στη χώρα και την προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας κρίνεται ιδιαίτερα ενεργό. Ως απόρροια μάλιστα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο με την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην «καλλιέργεια» των ψηφιακών δεξιοτήτων πάνω στις υποδομές που αναπτύσσει η Amazon Web Services. Μάλιστα η εταιρεία πριν τα Χριστούγεννα είχε ανακοινώσει ένα παγκόσμιο τέτοιο πρόγραμμα συνολικού κόστους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση συνολικά 29 εκατ. ανθρώπων.

Παράλληλα εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους για το μεγάλο πρότζεκτ της «Πολιτεία Καινοτομίας» που θα γίνει στην έκταση του παλιού εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ. Ενδιαφέρον, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, διατηρείται.

Αντίθετα εκείνα που, προς ώρας, δεν φαίνονται να επιβεβαιώνονται είναι τα επίμονα σενάρια τα οποία επανέρχονται κατά καιρούς περί εισόδου της Amazon στη χώρα μας και στο κομμάτι των logistics – retail.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού