Ιταλία: «Superbonus 110%» το σχέδιο για μια πράσινη οικονομία

Η Ιταλία ποντάρει σε ένα νέο εγχείρημα. Διαμορφώνει ένα νέο φορολογικό καθεστώς στοχεύοντας στην πράσινη οικονομία. Με αυτό το νέο σχέδιο «χαμηλής τεχνολογίας», νέες θέσεις εργασίας θα διαμορφωθούν και η οικονομία θα ανακάμψει ξανά μετά από την επέλαση της πανδημίας.

Ωστόσο, η προσέγγιση χαμηλής τεχνολογίας έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει την καινοτομία γύρω από την πράσινη ενέργεια και το κλίμα χωρίς να ξοδέψει δισεκατομμύρια.

Η Ιταλική κυβέρνηση από την άλλη είναι πεπεισμένη πως το να δώσει κίνητρα στους πολίτες της προκειμένου να ανακινήσουν τα σπίτια τους κάνοντάς τα πιο πράσινα – πιο ενεργειακά και αποδοτικά θα είναι το μυστικό για να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί η οικονομία εν μέσω πανδημίας.

Το λεγόμενο «Superbonus 110%» προσφέρει φοροαπαλλαγή ύψους 110% από την επένδυση για φιλικές προς το περιβάλλον ή αντισεισμικές ανακαινίσεις σπιτιών.

Ως το 2022 αναμένεται το ποσό που θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό θα αυξηθεί κατά 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ποσό το οποίο διατέθηκε φέτος για τον ίδιο σκοπό.

Ακόμη, η  κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το 11% των κονδυλίων ανασυγκρότησης της ΕΕ – περίπου δηλαδή 22 δισεκατομμύρια ευρώ – για να βελτιώσει την αποδοτικότητα ιδιωτικών κτιρίων, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις όψεις των σπιτιών τους με πολλούς τρόπους.

Νέα παράθυρα, φωτοβολταϊκά πάνελ, νέοι ανελκυστήρες ή αναβαθμισμένοι λέβητες αερίου είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν σε κατοικίες στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Και οι τράπεζες σε αυτήν την προσπάθεια
Οι τράπεζες δεν θα έχαναν μια τέτοια ευκαιρία. Αναμένεται να ενταχθούν με το το δικό τους τρόπο στο πρόγραμμα διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην νέα αυτή προσπάθεια ανάκαμψης. Προσφέρουν πακέτα χρηματοδότησης ad-hoc ειδικά προσαρμοσμένα προκειμένου να δώσουν παραπάνω κίνητρα στους Ιταλούς για συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Μάλιστα, περισσότερες από 9 εκατομμύρια οικογένειες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι mUp Research και Norstat για το Facile.it, δίκτυο σχεδιαστών εσωτερικών χώρων.

Το κόστος του Superbonus υπολογίζεται περίπου σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα αποφέρει 9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλική οικονομία και παραγωγή.

Περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν χάρη στο πρόγραμμα, σύμφωνα με μελέτη. Αυτή η πρωτοβουλία της Ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η προσπάθεια αυτή θα λειτουργήσει επειδή οι κατασκευές σπιτιών και κτηρίων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ιταλικής οικονομίας και θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Φραντσέσκο Ματρόνε, διευθύνων σύμβουλος της φορολογικής εταιρείας SM&A.

«Το εγχείρημα αυτό θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν δεν το εμποδίσει η γραφειοκρατία μας.» προσθέτει.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού