Οι μεγαλύτερες συμφωνίες και εξαγορές του 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις μεγάλες συγχωνεύσεις και συμφωνίες εξαγορών τον Μάρτιο, με τη δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να πέφτει σε χαμηλό 11 ετών, στα 485,3 δισ. δολάρια, καθώς τα στελέχη των εταιρειών επικεντρώθηκαν στις απώλειες που προκλήθηκαν από την κρίση.

Ενώ η πιθανή εξαγορά της TikTok από τη Microsoft μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές εξαγορές εν μέσω της πανδημίας, οι μεγάλες συμφωνίες έχουν επιστρέψει τους τελευταίους μήνες. Αφού ο όγκος των συναλλαγών υποχώρησε στα 248 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 140% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα 589,5 δισ. δολάρια, ακόμη και αν αυτό το ποσό υστερεί κατά πολύ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι σημαντικότερες εξαγορές και συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της.

Tiffany's – LVMH
Οι οίκοι LVMH και Tiffany αφού συμφιλιώθηκαν και αποφάσισαν και πάλι την τέλεση του γάμου τους, μετά την διάλυση του αρραβώνα τους τον Σεπτέμβριο, αλλά χαμηλότερου κόστους για τον παγκόσμιο κολοσσό ειδών πολυτελείας. Ο οίκος LVMH θα καταβάλει τελικά 131,50 δολάρια ανά μετοχή του εμβληματικού αμερικανικού οίκου κοσμημάτων, έναντι 135 δολαρίων που προβλεπόταν αρχικά. «Σε σχέση με το αρχικό ποσόν των 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της τάξης των 425 εκατομμυρίων», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πληροφορημένη πηγή. Το τελικό ποσόν ανέρχεται σε 15,775 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο γάμος θα επισφραγισθεί τον Ιανουάριο, μετά την γενική συνέλευση των μετόχων του Tiffany, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία.

Nvidia – Arm
Η Nvidia Corp ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του χώρου των ημιαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό την Κυριακή ότι θα εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, από την ιαπωνική SoftBank Group, έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πεδίο των ημιαγωγών παγκοσμίως.

«Ο συνδυασμός των εταιρειών μας θα δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία θα κατέχει εξαιρετική θέση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», σχολίασε ο CEO της Nvidia, Jensen Huang.

Η Nvidia θα πληρώσει 21,5 δισ. δολάρια στη SoftBank σε μετοχές και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά συμπεριλαμβανομένων και 2 δισ. δολαρίων με την υπογραφή. Με τη συμφωνία η Softbank και το 100 δισ. δολαρίων Vision Fund της, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Arm, θα αποκτήσει ποσοστό 6,7%-8,1% στην Nvidia.

S&P – IHS Markit
Η S&P Global κατέληξε τον Νοέμβριο σε συμφωνία για την εξαγορά της IHS Markit έναντι ποσού  περί τα 39 δισ. δολ. σε μετοχές, σε μια συμφωνία που επιταχύνει το κύμα της συγκέντρωσης μεταξύ των μεγάλων παρόχων δεδομένων στην Wall Street.

H S&P προσφέρει 0,2838 μετοχές της ανά μετοχή της IHS Markit, σύμφωνα με ανακοίνωση. Πρόκειται για τιμή  με premium 4,7% επί του κλεισίματος της μετοχής IHS Markit την Παρασκευή, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι μέτοχοι της S&P θα κατέχουν περί το 67,75% του μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας εταιρείας.

Η εξαγορά έχει συνολική αξία 44 δισ. δολ., αν συνυπολογιστεί σε αυτήν και καθαρό χρέος 4,8 δισ. δολ.

Η συγχώνευση S&P και IHS Markit, μιας εταιρείας ερευνών με άνω των 5.000 αναλυτές, επιστήμονες δεδομένων, ειδικούς επί των χρηματοοικονομικών και  εξειδικευμένους ανά οικονομικό κλάδο συνεργάτες, αποτελεί μέρος των προσπαθειών των μεγάλων παικτών του χώρου των data και analytics να καλύψουν τη ζήτηση για πληροφορία σε ένα ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο διεθνές χρηματοοικονομικό τοπίο.

Iliad – Play
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άναψε τον Οκτώβριο το πράσινο φως στην Iliad για να αποκτήσει τo 40% της πολωνικής Play, που ελέγχουν από κοινού ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και η Novator Partners του Ισλανδού Thor Bjorgolfsson.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Olympia, όπως και η Novator Partners αποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο την προσφορά του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, που ελέγχει την Iliad, για μεταβίβαση του μεριδίου τους στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δημιούργησε ο ελληνικός όμιλος πριν από 13 χρόνια. Η προσφορά έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή (τιμή κατά 39% υψηλότερη, σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, την Παρασκευή 18.9.2020). Η αξία του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της PLAY (100%), σε αυτή την τιμή της προσφοράς, ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. To deal φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Το τίμημα- μαμούθ αποτέλεσε δέλεαρ για τους δύο βασικούς μετόχους, του 40% της Play ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση του μεριδίου θα φέρει αξία περί τα 440- 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia.

Salesforce – Slack
Η Salesforce.com Inc συμφώνησε τον Δεκέμβριο να εξαγοράσει την εφαρμογή messaging για χώρους εργασίας Slack (Slack Technologies Inc), στο πλαίσιο μιας συμφωνίας- μαμούθ, ύψους 27,7 δισ. δολαρίων, επιχειρώντας να αυξήσει το «αποτύπωμά» της στον χώρο της τηλεργασίας και να βρεθεί σε καλύτερη θέση απέναντι στην ανταγωνίστρια Microsoft.

Οι μέτοχοι του Slack θα λάβουν 26,79 δολάρια σε ρευστό και 0,0776 μετοχές από τις κοινές μετοχές της Salesforce για κάθε μετοχή του Slack που είχαν- ή 45,5 δολάρια ανά μετοχή, με βάση την αξία στην οποία έκλεισε η Salesforce την 1/12.

Η μετοχή του Slack έπεσε οριακά στα 43,73 δολάρια την 1/12, ενώ αυτή της Salesforce σημείωσε πτώση άνω του 4%. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Μαρκ Χόκινς, chief financial officer της Salesforce θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο και θα αντικατασταθεί από την chief legal officer, Έιμι Γουΐβερ.

Uber – Postmates
Η Uber ολοκλήρωσε τον Ιούλιο την εξαγορά της εφαρμογής διανομής φαγητού Postmates Inc έναντι 2,65 δισ. δολαρίων σε μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ακόμη ότι η Uber σκοπεύει να διατηρήσει την λειτουργία της εφαρμογής Postmates ξεχωριστά, «υποστηριζόμενη από ένα πιο αποτελεσματικό, συνδυασμένο δίκτυο εμπόρων και παράδοσης».

Η Uber θέλει να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση για τις υπηρεσίες μετακίνησης επιβατών. Η Uber έχει ανακοινώσει εξάλλου ότι για το πρώτο τρίμηνο, τα ακαθάριστα έσοδα από κρατήσεις για τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μειώθηκαν κατά 80% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα όσον αφορά τις υπηρεσίες διανομής φαγητού ήταν πάνω από 50% σε ετήσια βάση.

Η Postmates ήταν έτοιμη να εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά ανέβαλε τις διαδικασίες αργότερα μέσα στο έτος εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών της αγοράς και του σκληρού ανταγωνισμού, σύμφωνα με την Recode. Με έτος ίδρυσης το 2011, η  Postmates με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αντιπροσώπευσε το 8% της αμερικανικής αγοράς παράδοσης φαγητού τον Μάιο, με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή, την DoorDash, να κατέχει το 44% του μεριδίου της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Second Measure.

ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες