Fitch Ratings: Πτώση του αργού στα $45 το 2021 παρά τα καλά νέα για το εμβόλιο

Στην εκτίμηση ότι το αργό τύπου μπρεντ θα υποχωρήσει στα 45 δολ/βαρέλι το 2021 προχωρά η Fitch Ratings κι αυτό, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολογήσεων.

Η τιμή αυτή είναι κατά 9% χαμηλότερη από αυτό που προβλέπει έρευνα της Refinitiv Eikon. Το μπρεντ μπορεί να φτάσει την επόμενη χρονιά στα 49,35 δολάρια, με τα 50 δολάρια να είναι η πιο κοινή πρόβλεψη, σύμφωνα με έρευνα σε 36 αναλυτές.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) αναμένει ότι το μπρεντ θα βρεθεί στα 46,59 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μπαριντσένκο, ανώτερο διευθυντή της Fitch Ratings, ανεφερε ότι η εταρεία του είναι πιο επιφυλακτική:

«Περιμένουμε ότι οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο στα 45 δολάρια το 2021 για το μπρεντ», ανέφερε μιλώντας στο CNBC. «Αυτό προϋποθέτει ότι η ζήτηση θα παραμείνει ασθενική έως τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γιατί η πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μαζικό εμβολιασμό, πιθανότατα δεν θα είναι πολύ γρήγορη».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν όταν φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Pfizer-BioNTech και Moderna, ανακοίνωσσν υψηλή αποτελεσματικότητα άνω του 90% τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο Μαριντσένκο ανέφερε ότι τα εμβόλια πιθανόν να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου μέχρι το δεύτερο μισό του 2021.

«Με την ασθενική ζήτηση και τον ΟΠΕΚ να προσπαθεί να διαχειριστεί την προσφορά για να αποφευχθούν μεγάλα πλεονάσματα ή ελλείψεις στην αγορά, αναμένουμε τιμές περί τα 45 δο. Το 2021», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έκλεισαν συμφωνία να αυξήσουν την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο και μετά, πολύ χαμηλότερα από την αρχική συμφωνία του περασμένου Απριλίου για αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό διαμορφώνει τις μειώσεις στην παραγωγή στα 7,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2021.

Σήμερα το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 2,01% στα 49,69 δολ/βαρέλι ενώ το  West Texas Intermediate κέρδισε 2,02%$ στα 46,56 δολ/βαρέλι.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ
Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερό στο 5,25% το βασικό επιτόκιο