Γαλλία: Στο €1,6 δισ. το μηνιαίο κόστος της κρατικής στήριξης στις εταιρείες

Η επέκταση του κυβερνητικού προγράμματος αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία που αναγκάζονται να κλείσουν από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό θα κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ.

Σε τηλεοπτική ομιλία του χθες Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown από αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε τα καταστήματα να μπορούν να ξανανοίξουν πριν την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα ξενοδοχεία και τα γυμναστήρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, παρόλο που θα μπορούν να επωφεληθούν από τα κρατικά αφορολόγητα κρατικά δάνεια έως 10.000 ευρώ το μήνα ή το 20% των εσόδων τους για την ίδια περίοδο πέρυσι, μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα η αποζημίωση περιοριζόταν στα 10.000 ευρώ το μήνα.

«Αυτό το σχέδιο θα διαρκέσει όσο ισχύει το κλείσιμο της κυβέρνησης. Επηρεάζει 200.000 εταιρείες και θα κοστίσει στα δημοσιονομικά της χώρας 1,6 δισ. ευρώ το μήνα», δήλωσε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο France Inter.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι οι επιπλέον δαπάνες θα καλυφθούν από ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ενσωματώθηκε στην τελευταία ενημέρωση του προϋπολογισμού για το 2020 και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο αυτό το μήνα, αφού η Γαλλία εισήλθε σε δεύτερο lockdown για φέτος.

Η κυβέρνηση έπρεπε να αναθεωρήσει επανειλημμένως τα δημοσιονομικά της σχέδια για το 2020, καθώς το κόστος που σχετίζεται με τον περιορισμό της οικονομικής κρίσης, ήταν μεγαλύτερο.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει κατά 6% το 2021, παρά την υποβάθμιση των προοπτικών την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού