Δύο κράτη μέλη μπλόκαραν το deal για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Δύο Κράτη Μέλη της ΕΕ μπλόκαραν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων τη συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, 2021-2027, ανακοίνωσε η γερμανική Προεδρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής Προεδρίας, στο σημερινό COREPER, "η πρώτη απόφαση αφορούσε τον κανονισμό για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης (μηχανισμός υπό όρους). Οι Πρέσβεις της ΕΕ επιβεβαίωσαν το τελικό συμβιβαστικό κείμενο με ειδική πλειοψηφία".

Σύμφωνα με τον ίδιο "η 2η απόφαση αφορούσε καταρχήν τη συμφωνία σχετικά με το Πολυετές Πακέτο Χρηματοοικονομικών Πλαισίων & Ανάκαμψης. Δυο Κράτη Μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την αντίθεσή τους σε 1 στοιχείο του συνολικού πακέτου - αλλά όχι στην ουσία της συμφωνίας για το ΠΔΠ".

Τέλος, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι "σε ό,τι αφορά την απόφαση επί των ιδίων πόρων οι πρεσβευτές της ΕΕ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την απαραίτητη ομοφωνία για την έναρξη της γραπτής διαδικασίας λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασαν δύο κράτη μέλη".

Νωρίτερα Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη κατονομάζοντας την Ουγγαρία και την Πολωνία (λόγω της αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου) και είχε σημειώσει ότι το ζήτημα ενδέχεται να απασχολήσει και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες