Κομισιόν: Συγκέντρωσε €14 δις στη 2η έκδοση του ομολόγου για το πρόγραμμα SURE

Στη δεύτερη έκδοση του κοινωνικού ομολόγου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της εργασίας SURE, προχώρησε η Κομισιόν. Η Κομισιόν συγκέντρωσε εξ ονόματος των κρατών μελών 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν τον Νοέμβριο του 2025 και 6 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν τον Νοέμβριο του 2050. Οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για αυτά τα μέσα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και τα ομόλογα υπερκαλύφθηκαν κατά 13 και 11,5 φορές για τη δόση των 5 και των 30 ετών αντίστοιχα, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ευνοϊκής τιμής και για τα δύο ομόλογα.

Το βιβλίο παραγγελιών έκλεισε στις 10:30 π.μ. με πάνω από 175 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 105 δισ. ευρώ για την 5ετή δόση και πάνω από 70 δισ. ευρώ για την 30ετή δόση. Όσον αφορά την τιμολόγηση, το 5ετές ομόλογο παρέχει αρνητική απόδοση μείον 0,509%, ενώ το 30ετές ομόλογο συν 0,317 %.
 
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά ότι "η αγορά μάς έδωσε και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και πετύχαμε ευνοϊκούς όρους. Πρόκειται για εξαιρετική είδηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκδότη και δανειολήπτη, για την αγορά των κοινωνικών ομολόγων και πάνω από όλα για τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι θα λάβουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη στους δύσκολους αυτούς καιρούς".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές