Fitch: Πιθανή βελτίωση της αξιοπιστίας της ΚΤ της Τουρκίας η αντικατάσταση Διοικητή

Η αντικατάσταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αυξάνει τις πιθανότητες βελτίωσης στην αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, με τη συνεδρία της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα να αναμένεται να δώσει μια αρχική ένδειξη του αντίκτυπου που έχει η αντικατάσταση του Διοικητή, τονίζει ο Fitch Ratings.
 
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η δεύτερη αλλαγή στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε λιγότερο από δύο χρόνια υπογραμμίζει την περιορισμένη ανεξαρτησία της Τράπεζας από πολιτικές πιέσεις (και οι δύο αλλαγές πραγματοποιήθηκαν με προεδρικό διάταγμα).

Σημειώνει ότι η αλλαγή του Διοικητή έρχεται παράλληλα με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak και την αντικατάστασή του από τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Lutfi Elvan.
 
Ο διεθνής οίκος αναμένει ότι η αυστηρότερη πολιτική μέσω του βασικού επιτοκίου θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο δεδομένου ότι είναι πιο διαφανής και προβλέψιμη και δείχνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την πολιτική πίεση.
 
Επιπλέον, ο Fitch αναφέρει ότι η αργή ανταπόκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας αυξάνει τον κίνδυνο ανεπαρκούς πολιτικής, συμβάλλοντας σε περαιτέρω εξωτερικές ανισορροπίες, αστάθεια της αγοράς και μια πιο άτακτη εξωτερική προσαρμογή.
 
Σημειώνει ότι αυτός ο κίνδυνος ήταν ένας βασικός παράγοντας στην αναθεώρηση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας τον περασμένο Αύγουστο.
 
Η απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της 19ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει βασικό δείκτη για το αν αυτή η πορεία μπορεί να αντιστραφεί, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές