H Koμισιόν ξεκινά δύο έρευνες κατά της Amazon

Η Κομισιόν ενημέρωσε σήμερα την Amazon για την προκαταρκτική της άποψη ότι «παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στις διαδικτυακές αγορές λιανικής», ανακοίνωσε η αρμόδια Αντιπρόεδρος Μαγκρέτε Βέσταγκερ.  Η Κομισιόν θα εξετάσει το αν και κατά πόσο η Amazon εκμεταλλεύεται μη δημόσια δεδομένα τρίτων πωλητών που επιχειρούν μέσω του δικτύου της για να τους ανταγωνιστεί. 

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Κομισιόν δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων μη δημόσιων πωλητών που φτάνουν στην Amazon και εισέρχονται απευθείας στα αυτοματοποιημένα συστήματα αυτής της επιχείρησης, τα οποία συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα και τα χρησιμοποιούν για να βαθμονομήσουν τις προσφορές λιανικής και στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις της Amazon εις βάρος των άλλων πωλητών στην αγορά. Για παράδειγμα, επιτρέπει στην Amazon να εστιάσει τις προσφορές της στα προϊόντα με τις καλύτερες πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και να προσαρμόσει τις προσφορές της εν όψει μη δημόσιων δεδομένων ανταγωνιστικών πωλητών.

Η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η χρήση μη δημόσιων δεδομένων πωλητών στην αγορά επιτρέπει στην Amazon να αποφύγει τους συνήθεις κινδύνους του ανταγωνισμού λιανικής και να αξιοποιήσει την κυριαρχία της στην αγορά παροχής υπηρεσιών στην Γαλλία και Γερμανία - τις μεγαλύτερες αγορές για το Amazon στην ΕΕ.

Εάν επιβεβαιωθεί, τότε αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) που απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η Κομισιόν ξεκίνησε επίσης μια δεύτερη επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με την πιθανή προτιμησιακή μεταχείριση των λιανικών προσφορών της Amazon και των πωλητών στην αγορά που χρησιμοποιούν υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και παράδοσης της Amazon.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν  θα διερευνήσει εάν τα κριτήρια που ορίζει η Amazon για να επιλέξει τον νικητή του λεγόμενου "Buy Box" και να επιτρέψει στους πωλητές να προσφέρουν προϊόντα σε Prime χρήστες, στο πλαίσιο του προγράμματος Prime της Amazon, οδηγούν σε προτιμησιακή μεταχείριση της λιανικής επιχείρησης της Amazon ή τους πωλητές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και παράδοσης της Amazon.

Το "Buy Box" τοποθετείται εμφανώς στους ιστότοπους της Amazon και επιτρέπει στους πελάτες να προσθέσουν αντικείμενα από έναν συγκεκριμένο λιανοπωλητή απευθείας στα καλάθια αγορών τους. Το να κερδίσουν πρόσβαση στο "Buy Box"  είναι ζωτικής σημασίας για τους πωλητές στην αγορά, καθώς το Buy Box δείχνει εμφανώς την προσφορά ενός μόνο πωλητή για ένα επιλεγμένο προϊόν στις αγορές του Amazon.

Η άλλη πτυχή της έρευνας εστιάζεται στη δυνατότητα των πωλητών στην αγορά να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τους Prime χρήστες. Η προσέγγιση αυτών των καταναλωτών είναι σημαντική για τους πωλητές, διότι ο αριθμός των Prime χρηστών αυξάνεται συνεχώς και επειδή τείνουν να δημιουργούν περισσότερες πωλήσεις στις αγορές του Amazon από τους μη Prime.

Εάν αποδειχθεί, η υπό έρευνα πρακτική ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) που απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές