Το φράγμα των οκτώ δολαρίων έσπασε η τουρκική λίρα

Το φράγμα των οκτώ δολαρίων έσπασε, για πρώτη φορά, η τουρκική λίρα, εν μέσω μεγαλύτερων ανησυχιών για τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να ενισχύσει το τουρκικό νόμισμα σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μέχρι και 1,7%, στα 8,0984 ανά δολάριο, μετά το κάλεσμα του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
 
Η πτώση της τουρκικής λίρας την Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και διευρύνει μια περίοδο υποτίμησης εννέα εβδομάδων, που είναι η μεγαλύτερη περίοδος υποχώρησης της λίρας από το 1999.
 
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναστάτωσε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα διατηρώντας απροσδόκητα τα επιτόκια σταθερά, μια κίνηση που τερμάτισε μια σύντομη ανάκαμψη που παρουσίασε το τουρκικό νόμισμα πριν από την απόφαση.
 
Προσθέτει ότι η τουρκική ρυθμιστική αρχή έχει ήδη ξοδέψει με έντονο ρυθμό τα συναλλαγματικά αποθέματα της σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα.
 
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει επίσης ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν φέτος τουρκικές μετοχές και ομόλογα, αξίας 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο από το 2005, τουλάχιστον.

Εξάλλου, οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg, πούλησαν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία ζήτησαν να μείνουν ανώνυμα επειδή οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν είναι δημόσιες.
 
Οι κρατικές τράπεζες δεν σχολιάζουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
 
Στο μεταξύ, η τουρκική κεντρική τράπεζα δανείστηκε 5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (623 εκατομμύρια δολάρια) μέσω του παραδοσιακού τρόπου δημοπρασίας της, repo, με επιτόκιο 14,75%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο κατά τη δημοπρασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομισματικής αρχής.

«Η λίρα ενισχύθηκε πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν», έγραψε ο Ehsan Khoman, επικεφαλής του τμήματος ερευνών και στρατηγικής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην MUFG Bank Ltd. στο Ντουμπάι.
 
«Αυτό πλήττει την αξιοπιστία σχετικά με τη δέσμευση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για συνετές πολιτικές", πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού