Ενεργειακή διασύνδεση της Βαλτικής με την Ευρώπη

Συμφωνία ύψους 720 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνδεθούν τα ενεργειακά δίκτυα των Βαλτικών χωρών με την Πολωνία, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει το Politico.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς την σύνδεση της Ευρώπης και δείχνουμε αλληλεγγύη στην πράξη», είπε, σημειώνοντας πως οι πόροι από το Connecting Europe Facility της Κομισιόν θα κατευθυνθούν σε υποδομές για να συνδεθεί το ενεργειακό δίκτυο της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος για να κατασκευαστεί μια νέα διασύνδεση στην Βαλτική θάλασσα που θα ονομάζεται «harmony link».

«Αυτό το έργο είναι μια στιγμή-ορόσημο… στον τερματισμό της απομόνωσης της ενεργειακής αγοράς της Βαλτικής», είπε η κα. φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας. «Θα μειώσει την υπερεξάρτηση της περιοχής από μια μοναδική πηγή ενεργειακών εξαγωγών», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως από καιρό οι χώρες της Βαλτικής παραπονιούνται πως η εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές αποτελεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. «Αυτό δείχνει πως μέσα σε αυτή την Ένωση, όπου και αν βρίσκεσαι στον χάρτη, πάντα είσαι στην καρδιά της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες