Qatar Airways: Κρατική ενίσχυση $2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις απώλειές της

Κρατική ενίσχυση ύψους 7,3 δισ. ριάλ (2 δισ. δολάρια) έλαβε η Qatar Airways, εν μέσω μιας σχεδόν ολοκληρωτικής καθίζησης των αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο κρατικός αερομεταφορέας θα εκδώσει 730 εκατ. μετοχές προς την κυβέρνηση, αφού οι απώλειές του ξεπέρασαν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Το Κατάρ είναι από τις χώρες οι οποίες αναγκάσθηκαν να παρέμβουν για να σώσουν τις κρατικές αεροπορικές εταιρείες, με τη γερμανική Lufthansa και την Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ενώ τα σύνορα πολλών χωρών έχουν ανοίξει ξανά κι ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού έδειξαν σημάδια υποχώρησης, ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνθηκε από τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή, με σκοπό να αποτραπεί μία 2η έξαρση της πανδημίας.

Οι απώλειες της εταιρείας διευρύνθηκαν κατά το περασμένο οικονομικό έτος της εταιρείας το οποίο έληξε τον περασμένο Μάρτιο, τόσο από τα καθολικά lockdowns, όσο και από την εκκαθάριση της Air Italy. Για την Qatar Airways, η οποία κατέχει το 49% της ιταλικής αεροπορική εταιρείας, οι ζημιές από την επένδυσή της σε αυτήν ανήλθαν σε σχεδόν 1,4 δισ. ριάλ.

«Αν δεν υπήρχαν οι πρωτόγνωρες συνθήκες της χρήσης 2020, τα αποτελέσματά μας θα ήταν καλύτερα από το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ακμπάρ Αλ Μπέικερ. Οι συνολικές ζημιές για την Qatar Airways ανήλθαν σε 7 δισ. ριάλ.

Τα προβλήματα της αεροπορικής εταιρείας διογκώθηκαν σε ένα ήδη σκληρό λειτουργικό περιβάλλον, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου από τις Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Αίγυπτο το 2017.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με την Airbus, που αφορούν τη καθυστέρηση των παραγγελιών, από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές