ΕΚΤ: Περαιτέρω στήριξη στις τράπεζες για να δίνουν περισσότερα δάνεια εν μέσω πανδημίας

Σε νέο γύρο κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών προχωρά η ΕΚΤ ώστε να τις βοηθήσει να διατηρήσουν μια ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της θα μπορούν να εξαιρούν συγκεκριμένα ανοίγματα,  περιλαμβανομένων των καταθέσεων, έναντι κεντρικών τραπεζών από τον δείκτη μόχλευσης μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εξαίρεση αυτή θα αυξήσει τον συνολικό συντελεστή μόχλευσης 5,36% κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε περίπου 73 δισ. ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του τέλους Μαρτίου.

«Η κατάσταση που προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης με έναν πρωτοφανή και έντονο τρόπο», σημείωσε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μία συνεχιζόμενη ανάγκη για έναν υψηλό βαθμό χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της απαιτεί την απρόσκοπτη λειτουργία του βασιζόμενου στις τράπεζες διαύλου μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Ο συντελεστής μόχλευσης, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να κρατούν κεφάλαια ύψους 3% των συνολικών ανοιγμάτων τους, θα γίνει δεσμευτικός τον Ιούλιο, αλλά οι τράπεζες υποχρεούνται ήδη να τον ανακοινώνουν. Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, αν θέλει να επεκτείνει την ελάφρυνση, πέραν του τέλους του Ιουνίου 2021, όταν ο συντελεστής μόχλευσης θα γίνει δεσμευτικός.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ