Επικίνδυνος ο πρόωρος τερματισμός της κρατικής στήριξης, λέει αξιωματούχος της ΕΚΤ

O πρόωρος τερματισμός της δημοσιονομικής στήριξης εν μέσω της πανδημίας θα ήταν επικίνδυνος, δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη δεν θα επιστρέψει γρήγορα στα προ της πανδημίας επίπεδα αλλά θα είναι πιο ήπια και παρατεταμένη. 
 
«Είμαστε ακόμη στο μέσο της πανδημίας, αυτό απαιτεί πολλή στήριξη από την δημοσιονομική καθώς και από την νομισματική πτυχή», ανέφερε η κ. Σνάμπελ σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
 
«Θα ήταν επικίνδυνο να τερματίσουμε πρόωρα τη δημοσιονομική στήριξη. Αυτό το λάθος έγινε παλαιότερα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να το επαναλάβουμε», είπε, απαντώντας σε παρατήρηση ότι η στήριξη που παρέχεται από τις κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας δημιουργεί στρεβλώσεις υπό την έννοια της διατήρησης στη ζωή τομέων που διαφορετικά θα ήταν «νεκροί».
 
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κρίση θα επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ υπάρχουν προκλήσεις όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, οι οποίες θα χρειαστούν στήριξη μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής.
 
«Συνεπώς, θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οικονομική δομή που υπήρχε προ της πανδημίας. Αντ’ αυτού πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν κατά την κρίση θα στηρίξουν τη μετάβαση σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε.
 
Ερωτηθείσα για τις προβλέψεις της ΕΚΤ, κ. Σνάμπελ είπε πως η ΕΚΤ δεν προβλέπει ανάκαμψη σχήματος V, με την οικονομία να επιστρέφει γρήγορα στα προ της κρίσης επίπεδα.
 
«Αντίθετα, βλέπουμε μια πιο ήπια ανάπτυξη που θα χρειαστεί χρόνο και το ίδιο ισχύει για την προοπτική του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Σνάμπελ είπε πως η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει την ακύρωση ή την μετατροπή των κυβερνητικών ομολόγων που διακρατεί στον ισολογισμό της η ΕΚΤ σε αέναο. «Μας καθοδηγεί η εντολή για τη σταθερότητα των τιμών και δεν μας επιτρέπεται η χρηματοδότηση Κυβερνήσεων», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις