Ετοιμάζεται ο τραπεζικός «Γάμος του Αιώνα»

Οι πρόεδροι του UBS και της Credit Suisse διερευνούν μια πιθανή συγχώνευση για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, ανέφερε η ιστοσελίδα Inside Paradeplatz, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τη διοίκηση των τραπεζών. 

Ο υπο διερεύνηση «γάμος», που έχει την κωδική ονομασία project Signal, εξετάζεται από τον πρόεδρο της UBS, Αξελ Βέμπερ και τον ομόλογό του στη Credit Suisse, Ουρσ Ρόνερ, ανέφερε το ελβετικό χρηματοοικονομικό blog. Ο Βέμπερ έχει ήδη συζητήσει την ιδέα με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Ούλι Μόρερ και η συμφωνία θα μπορούσε να λάβει χώρα στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις πηγές του IP.

Εκπρόσωποι των δύο ανταγωνιστικών ως σήμερα τραπεζών, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης δέχεται πιέσεις για περαιτέρω ενοποίηση καθώς η πανδημία του ιού κοροναϊού αυξάνει τα προβλήματα στην κερδοφορία από τα αρνητικά επιτόκια. Στην Ισπανία η CaixaBank και η Bankia ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα ότι διερευνούν μια ενδεχόμενη συγχώνευση που θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Στην περίπτωση των ελβετικών κολοσσών, ενώ μια συμφωνία θα τους επέτρεπε να εξαλείψουν της αλληλεπικάλυψη στις υπηρεσίες τους, η πραγματοποίησή της θα ήταν πολύ δύσκολη, δήλωσε ο Αντρέα Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel.

«Οι περιορισμοί του ρυθμιστικού πλαισίου θα ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά τη γνώμη μου» είπε ο Βεντίτι, επειδή οι κανόνες είναι πιο απαιτητικοί για τα μεγαλύτερα ιδρύματα, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία.

Οι μετοχές της Credit Suisse πάντως σήμερα ήταν ψηλότερα κατά 2% το μεσημέρι στη Ζυρίχη ενώ της UBS κατέγραψαν κέρδη 1,3%.

Η UBS βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας αλλαγής στη κορυφή, με τον πρώην επικεφαλής της ING Groep NV, Ralph Hamers να αναλαμβάνει τη θέση του CEO από τον Σέρτζιο Ερμότι τον Νοέμβριο. Σε περίπτωση που ο γάμος ευοδωθεί, ο Βέμπερ πιθανότατα να παραμείνει ως πρόεδρος της νέας τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι ο ο διευθύνων σύμβουλος θα προέρχεται από την Credit Suisse, σύμφωνα με το Inside Paradeplatz.

Μια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας που μπορεί να φτάσει ως και το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού, ή 15.000 ή περισσότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ρυθμιστική τραπεζική αρχή Finma είναι ήδη ενήμερη για τις συζητήσεις, δήλωσε ο Inside Paradeplatz.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού