Πλήγμα για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας

Ένα ναυάγιο σε αργή κίνηση εκτυλίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο θεμελιώδες πεδίο του απορρήτου των δεδομένων, καθώς η «σταυροφορία» ενός χρήστη του Facebook ενάντια στις πρακτικές επιτήρησης των ΗΠΑ έχει περιορίσει σταδιακά τις νομικές επιλογές των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας για την εισαγωγή των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών.
 
Τώρα φαίνεται ότι το δράμα πλησιάζει στο τέλος του και οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δε θα μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ.
 
Το Facebook δήλωσε την Τετάρτη ότι η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή απορρήτου δεδομένων (η οποία εποπτεύει όλες τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του Facebook) έχει «προτείνει» ότι η πλατφόρμα δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιεί τον νομικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί επί του παρόντος για μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ – δηλαδή, δεδομένα που μπορούν να συνδεθούν με κάποιο αναγνωρίσιμο άτομο στην Ευρώπη, από ονόματα και διευθύνσεις email μέχρι φωτογραφίες και σχόλια.
 
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πριν από δύο μήνες ότι ο νομικός μηχανισμός, γνωστός ως «τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες» ή SCC, είναι καταρχήν νομικά έγκυρος. Ωστόσο, ανέφερε ότι η χρήση των SCC μπορεί να ακυρωθεί από τους ρυθμιστικούς φορείς απορρήτου σε περιπτώσεις όπου τα δεδομένα των Ευρωπαίων καθίστανται ευάλωτα στέλνοντάς τα σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει καλή προστασία της ιδιωτικότητας.
 
Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι οι νόμοι επιτήρησης των ΗΠΑ καθιστούν αδύνατο για τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύσουν τα δεδομένα των Ευρωπαίων από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και με οποιονδήποτε νομικό μηχανισμό χρησιμοποιούν οι εταιρείες για αυτές τις μεταφορές.
 
«Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα για τις ελεγχόμενες από το Facebook μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και πρότεινε ότι οι SCC δεν μπορούν στην πράξη να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», έγραψε ο επικεφαλής εκπρόσωπος λομπίστας του Facebook και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Nick Clegg σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Τετάρτη. «Ενώ αυτή η προσέγγιση υπόκειται σε περαιτέρω διαδικασίες, εάν ακολουθηθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που βασίζονται στις SCC και στις διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις».
 
Το δίλημμα για μια εταιρεία όπως το Facebook είναι ότι οι χρήστες της θέλουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο, αλλά η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους στο διαδίκτυο και η δημιουργία του αγοραστικού προφίλ τους δεν είναι απολύτως απαραίτητες για να συμβεί αυτό – όσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό για τα έσοδα του Facebook.
 
Ασχέτως του εάν το Facebook καταφέρει να καθυστερήσει την έρευνα για μερικά χρόνια ακόμα, από τη στιγμή που η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων έχει «προτείνει ότι οι SCC δεν μπορούν στην πράξη να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ» (λόγια του Clegg) τότε μιλάμε πραγματικά για ένα πλήγμα για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
 
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν