Αlibaba και Xiaomi παρακάμπτουν τη Wall Street

Τρεις κινεζικές εταιρείες εισήλθαν στο χρηματιστηριακό δείκτη Hang Seng (HSI) τη Δευτέρα σε ένα βήμα-ορόσημο που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη κυριαρχία των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
 
Στον δείκτη προστέθηκαν ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group, ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών και smartphone Xiaomi Corporation και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Wuxi Biologics. Η κίνηση δίνει μεγαλύτερο βάρος στις εταιρείες τεχνολογίας της «νέας οικονομίας» στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό δείκτη.
 
Από την τελευταία αναδιοργάνωση του HSI τον Μάρτιο του 2019, «το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει αλλάξει πολύ … η συνολική δομή της αγοράς αρχίζει να αλλάζει και αυτό δημιουργεί περισσότερο χώρο στο νέο κομμάτι της οικονομίας να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή», σύμφωνα με την επισκόπηση του HSI τον Αύγουστο του 2020.
 
Η έκθεση αναφέρει ότι «μεγάλοι νεοεισερχόμενοι» όπως νεοσύστατες ή ιδιωτικές εταιρείες αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό έχουν εισαχθεί από τον Μάρτιο του 2019 ή σκοπεύουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Οι τρεις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας προστέθηκαν για να διασφαλίσουν ότι ο HSI «παραμένει το πιο αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο βαρόμετρο της αγοράς του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει η έκθεση.
 
Η είσοδος της Alibaba και της Xiaomi στον δείκτη HSI αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών του Χονγκ Κονγκ να καταστήσει το χρηματιστήριο πιο ελκυστικό για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένα όλο και πιο εχθρικό ρυθμιστικό περιβάλλον στις ΗΠΑ ώθησε πολλές κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες εκεί να αναζητήσουν δευτερεύουσες αγορές διαπραγμάτευσης στο Χονγκ Κονγκ και συνέβαλε, εν μέρει, ώστε εταιρείες όπως η Ant Group, η πιο ακριβή νεοσύστατη εταιρεία στον κόσμο, να αποφύγουν εντελώς την εισαγωγή στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.
 
Η προσθήκη των τριών εταιρειών τεχνολογίας τη Δευτέρα στον δείκτη HSI, ένα δείκτη αποτελούμενο από 50 μετοχές, συνοδεύθηκε από την διαγραφή από το δείκτη της εταιρείας παραγωγής σνακ Want Want China Holdings, της εταιρείας εξόρυξης China Shenhua Energy και της εταιρείας Sino Lan.
 
Η Alibaba εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2019, μετά την είσοδό της το 2014 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη εταιρεία του HSI που έχει το Χονγκ Κονγκ ως δευτερεύουσα αγορά διαπραγμάτευσης. Η Xiaomi έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο του 2018 και η Wuxi Biologics τον Ιούνιο του 2017.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους