Το Λονδίνο επιμένει στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για Brexit

Ο Βρετανός Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, που έχει τον γενικό συντονισμό του Brexit εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να αποσύρει τις αμφιλεγόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου περί Εσωτερικής Αγοράς που έχουν προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση των Ευρωπαίων.

Ο κ. Γκόουβ έκανε τη δήλωση αυτή μετά από έκτακτη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τη βρετανική πλευρά να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις έως το τέλος του μήνα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συνιστά «σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης και του διεθνούς δικαίου» και ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νομοσχέδιο αναιρεί μονομερώς πρόνοιες του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ. Συγκεκριμένα ακυρώνει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Β. Ιρλανδία αλλά και επιχειρεί να ορίσει μονομερώς τις περιπτώσεις που θα απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για εμπόριο μεταξύ Β. Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ην. Βασιλείου.

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι αν το νομοσχέδιο περάσει, θα κινηθεί νομικά κατά του Λονδίνου.

Ο κ. Γκόουβ δήλωσε πως εξήγησε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν θα μπορούσε ούτε θα ήταν διατεθειμένη» να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Νομικά έγκυρο έκρινε, εξάλλου, το νομοσχέδιο με γνωμάτευσή της η Γενική Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικό πόστο που κατέχει η Σουέλα Μπρέιβερμαν, εκ των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit.

Η νομική αιτιολόγηση που εξέδωσε, ωστόσο, απορρίφθηκε ως έωλη από έγκυρους νομικούς. Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Προεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Μαρκ Έλιοτ σχολίασε ότι η Γενική Εισαγγελέας αγνοεί στη γνωμάτευσή της το δεσμευτικό χαρακτήρα που έχει για κάθε χώρα μια διεθνής σύμβαση την οποία έχει προσυπογράψει. 

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε μετά από το νέο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές διάφορες μεταξύ την δύο πλευρών ως προς την επιδιωκόμενη συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, που θα ισχύσει μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit την 31η Δεκεμβρίου.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες