Eric Schmidt: Προειδοποιεί για τον «αυταρχισμό υψηλής τεχνολογίας» της Κίνας

Η Κίνα θα ηγηθεί παγκοσμίως του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης εάν οι ΗΠΑ δεν δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για έρευνα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας την ηγετική θέση της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη ως μια απειλή ασφαλείας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «high-tech αυταρχισμό» παγκοσμίως.

«Αν δεν δράσουμε τώρα, σε 10 ή 20 χρόνια θα λέμε ‘Πώς μας διέφυγε αυτό;’» είπε ο Schmidt σε ένα διαδικτυακό event που φιλοξένησε η δεξαμενή σκέψης Bipartisan Policy Center.

Ο Schmidt, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Καινοτομίας στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, λέει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμη επειδή «δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ιδιωτική φιλανθρωπία». Το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση ερευνητικών project στην τεχνητή νοημοσύνη – project δίχως ενδεχομένως κάποιο άμεσο και χειροπιαστό αποτέλεσμα – είναι τόσο μεγάλο που καμία εταιρεία δεν μπορεί να το αναλάβει.

Ο Martijn Rasser, εταίρος δημόσιας πολιτικής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης που ασκεί μεγάλη επιρροή, συμμερίζεται την άποψη του Schmidt. Ο ίδιος λέει ότι η οργάνωσή του κάνει έκκληση στις ΗΠΑ να δαπανήσουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2025.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον Φλεβάρη ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για μη στρατιωτική έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2022.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδειχθεί σε τόσο θεμελιώδους σημασίας τεχνολογία που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω» είπε ο Rasser.

Ο Schmidt, ο οποίος έχει επενδύσει σε startup τεχνητής νοημοσύνης και κατέχει τεράστιο μερίδιο στη μητρική της Google, Alphabet, καλλιεργεί τον φόβο έναντι μιας μελλοντικής κυριαρχίας των Κινέζων ως ένα εργαλείο για να δημιουργηθεί μια αίσθηση έκτακτης ανάγκης. Κι αυτή η αίσθηση, εφόσον παγιωθεί, μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στην αύξηση των εθνικών δαπανών για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού