Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση ρεύματος το Μάιο στην ΕΕ

Μεγάλη πτώση της κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα κράτη μέλη για το Μάιο δείχνουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το Μάιο του 2020 ήταν 10,5% χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή του Μαΐου που καταγράφηκε μεταξύ 2016 και 2019. 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο του 2020 παρουσίασε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ισπανία και την Πολωνία (και οι δύο -13,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019), τη Σλοβενία ​​(-13,4%), την Κροατία (-11,9%), τη Ρουμανία (-11,8 %) και τηνΠορτογαλία (-11,6%).

Εννέα άλλα κράτη μέλη παρουσίασαν μειώσεις 5% έως 10%, ενώ για έξι κράτη μέλη η μείωση ήταν μεταξύ 1% και 5%. Σε δύο κράτη μέλη (Βουλγαρία και Λετονία) η κατάσταση ήταν σταθερή (+/- 1%), ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδιαφέρον ότι, για πέντε κράτη μέλη, η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο και το Μάιο του 2020 δεν ήταν ποτέ χαμηλότερη από ό, τι τον αντίστοιχο μήνα κατά τα έτη μεταξύ 2016 και 2019 (Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα και Σουηδία).

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Μαρτίου 2020,τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του COVID-19. Αυτά τα μέτρα περιελάμβαναν το κλείσιμο εργοστασίων, σχολείων, εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων και απαιτούσαν από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Πολλές εταιρείες μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής λόγω έλλειψης ζήτησης ή λόγω διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Αυτά τα μέτρα τέθηκαν σε πλήρη ισχύ για ολόκληρο τον Απρίλιο και για μέρος του Μαΐου 2020, αναφέρει η Eurostat.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη
JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό