Τουρκία: Ακροβασίες της Κεντρικής Τράπεζας για τη λίρα

Σε ακροβασίες επιδίδεται η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, υπό το βλέμμα των διεθνών παικτών.
 
Από τη μια πλευρά ο Ερντογάν πιέζει ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια, για να μπορεί η εσωτερική αγορά να κινείται μέσω φθηνότερου δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Από την άλλη οι αγορές ζητούν αυξήσεις επιτοκίων ώστε να στηριχθεί το νόμισμα της γειτονικής χώρας που υποχωρεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα έναντι βασικών διεθνών νομισμάτων, απειλώντας με μια νεα νομισματική κρίση.
Ετσι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσφεύγει σε "τεχνικά" κόλπα προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Αυτή τη φορά προσέφερε χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω ενός πιο ακριβού καναλιού προκειμένου να τις πιέσεις στη λίρα, χωρίς να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, αναφέρει το Bloomberg.
 
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πραγματοποίησαν μια δημοπρασία repo 20 δισ. λιρών (2,7 δισ. δολαρίων) διάρκειας ενός μήνα μέσω της συμβατικής μεθόδου, όπως την αποκαλούν. Το μέσο απλό επιτόκιο για τους δανειστές που έλαβαν χρηματοδότηση ήταν 10,96%, 271 μονάδες βάσης υψηλότερο από το βασικό, σημείο αναφοράς, της κεντρικής τράπεζας.
 
Σε αντίθεση με μια άλλη μέθοδο με την οποία η κεντρική τράπεζα καθορίζει την απόδοση, η τιμή καθορίζεται μέσω των προσφορών των τραπεζών. Δεδομένου ότι η ρυθμιστική αρχή την περασμένη εβδομάδα έπαψε να παρέχει ρευστότητα με το φθηνότερο επιτόκιο 8,25% αναστέλλοντας τις δημοπρασίες repo διάρκειας μίας εβδομάδας , οι τράπεζες στην Τουρκία που χρειάστηκαν λίρες έλαβαν μέρος στη δημοπρασία οδηγώντας υψηλότερα το κόστος του χρήματος.
 
Ωστόσο, δεν άλλαξαν και πολλά, καθώς η μεταβολή στην ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου μεταβλήθηκε ελάχιστα στα 7,33338 στην αγορά της Κωνσταντινούπολης. Η λίρα καταγράφει ακόμα πτώση 5% τον τελευταίο μήνα, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως στη διεθνή αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών.
 
Βρισκόμενη σε συμπληγάδες, ανάμεσα στην πίεσης της αγοράς για αύξηση του κόστους δανεισμού και των επίμονων κλήσεων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναζητά έναν δρόμο για την αύξηση του κόστους χρήματος. Αντί να αλλάζει το κύριο repo ανά εβδομάδα, όπως έκανε έως τώρα, η κεντρική τράπεζα τώρα τροποποιεί το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, μεταβάλλοντας το ποσό ρευστότητας που διατίθεται στις τράπεζες της χώρας στα διάφορα επιτόκιά της.
 
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι άνοιξε επίσης μια τριμηνιαία δημοπρασία για να ανταλλάξει 20 τόνους χρυσού με λίρες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο δημοπρασίας.
 
Πριν μερικές ημέρες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της κεντρικής τράπεζας, της αρμόδιας αρχής της αγοράς και τραπεζικά στελέχη για να δουν πως θα κινηθούν.
 
Έξι πηγές δήλωσαν στο Reuters πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Murat Uysal, έδειξε ξεκάθαρα πως τα κόστη χρηματοδότησης θα αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να λέει κατά πόσο. Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες έμειναν με την εντύπωση πως τα σχεδιαζόμενα μέτρα πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια και την ισοτιμία της λίρας ώστε να επανέλθει η σταθερότητα. Αλλά έως τώρα δεν έχουν καταφέρει κάτι.
 
Παλαιότερο σημείωμα της Goldman Sachs ανέφερε πως κατά το παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είχε μεταφέρει προσωρινά τη χρηματοδότηση σε ένα «παράθυρο» overnight, μετά από μια παρόμοια ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιό της στο 8,25% στην τελευταία συνεδρίασή της, επικαλούμενη ανοδικές πιέσεις στους δείκτες του πληθωρισμού. Οι traders στην αγορά χρήματος αυξάνουν τώρα τα στοιχήματά τους πως η κεντρική τράπεζα σύντομα θα αυξήσει τα επιτόκια, παρά τις πιέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για φθηνό χρήμα.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα