Γαλλία: Ο κορωνοϊός άφησε στα ράφια τη σαμπάνια

Ήταν μια εξαιρετική χρονιά στην Καμπανία (Champagne), την περιοχή της Γαλλίας όπου παράγεται η σαμπάνια.
 
Ο καιρός ήταν σύμμαχος των παραγωγών, με άφθονο ήλιο και τη βροχή να πέφτει όταν χρειάζεται και σ την κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να «δυναμώσουν» τα αμπέλια. Και τα σταφύλια δημιούργησαν προσδοκίες φέτος για πρώιμη συγκομιδή.
 
Ωστόσο, ποτέ πριν στην αγορά δεν έχουν επικρατήσει τόσο οι αντίξοες συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα σαμπάνιας να μείνει «στο ράφι». Για την ακρίβεια ένα δισεκατομμύριο μπουκάλια έμειναν αδιάθετα στα κελάρια. Οι γάμοι και τα επιχειρηματικά ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της ζήτησης πυροδοτώντας παράλληλα εντάσεις στα εκατοντάδες χωριά που παράγουν κρασί γύρω από τις πόλεις Ρενς και το Επερναί. Πρόκειται για τη χειρότερη χειρότερη κατάσταση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Οι παραγωγοί θα συναντηθούν πιθανότατα στις 18 Αυγούστου για να αποφασίσουν  πόσα σταφύλια σαμπάνιας επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά από τους περίπου 15.000 καλλιεργητές.
Από τη μία μεριά, οι παραγωγοί, υπό το φόβο ότι θα μείνουν αδιάθετα αποθέματα, επιθυμούν μια χαμηλή σοδειά- σοδειά 7 τόνων που δίνει περίπου 200 μπουκάλια-  ενώ από την άλλη τα οινοποιεία κρίνουν πως για να είναι οικονομικά βιώσιμοι το ελάχιστο που απαιτείται είναι μεγαλύτερη σοδειά- και αντιστοιχεί σε 8,5 τόνους.
 
«Ο κορωνοϊός πήρε τα πάντα στο πέρασμά του» δηλώνει ο παραγωγός Μπερναντ Μπολιου  οποίος προβλέπει μακρύ δρόμο μέχρι την ανάκαμψη. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως η κρίση κάνει εμφανή ζητήματα που υπήρχαν ήδη πριν από την πανδημία. «Η χαμηλή ζήτηση για σαμπάνια χρονολογείται πριν τον κορωνοϊό» δηλώνει και συνεχίζει: «στη Γαλλία οι νέοι πίνουν όλο και λιγότερο κρασί, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός από το prosecco και άλλους αφρώδεις οίνους», θίγοντας τέλος τις δυσαρμονίες που φέρνει η ύπαρξη μεγάλων παικτών.
 
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ