Φωτεινό σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας…μετά από καιρό

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο ναδίρ, αλλά η Κίνα την Πέμπτη έκανε τη μεγαλύτερη παραγγελία καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, βάζοντας ένα επιπλέον λιθαράκι στα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικές αγορές που οφείλει στις ΗΠΑ ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας.

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε την μεγαλύτερη ημερήσια πώληση καλαμποκιού στην Κίνα, αναφέροντας ότι η Κίνα είχε αγοράσει 1,94 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού σε μια μέρα. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά καλαμποκιού από τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε χώρα από το 1977, ξεπερνώντας το προηγούμενη ρεκόρ αγοράς της Κίνας ύψους 1,86 εκατομμυρίων τόνων, την οποία έκανε πριν από δύο εβδομάδες.

Η Κίνα βρίσκεται σε μια έξαρση αγοράς καλαμποκιού σε μια εποχή που οι γεωργικές αγορές της Κίνας από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση μιας κατά τα άλλα ταραχώδους σχέσης μεταξύ των δύο δυνάμεων που διαφωνούν για τον κορονοϊό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εδαφικές αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν την Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας, μια συμφωνία που στόχο έχει να ξεκινήσει τον τερματισμό του διετούς εμπορικού πολέμου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα πρόκειται να αγοράσει 36,6 δισεκατομμύρια δολάρια γεωργικών αγαθών από τις ΗΠΑ το 2020.

Στις 28 Ιουλίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι μέχρι τον Ιούνιο, η Κίνα υστερούσε κατά πολύ στη δέσμευσή της για αγορά γεωργικών αγαθών. Το Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι η Κίνα είχε εισαγάγει γεωργικά προϊόντα αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, πολύ κάτω από τα περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια που θα χρειαζόταν για να επιτύχει τον στόχο της στο τέλος του έτους.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν διευκρίνισε πόσο πλήρωσε η Κίνα για την αγορά της Πέμπτης. Οι πρόσφατες τιμές εξαγωγής τοποθετούν το κόστος των 1,94 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού σε σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πρόσφατες προμήθειες καλαμποκιού της Κίνας συνιστούν πρόοδο ως προς τον στόχο της για το 2020, αλλά οι αγορές μπορεί να οφείλονται τόσο στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης όσο και στην εκπλήρωση της εμπορικής συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ