DBRS: Θετική εξέλιξη η απόφαση για Ταμείο Ανάκαμψης,

Θετική εξέλιξη, θεωρεί ο οίκος DBRS, την ιστορική απόφαση της ΕΕ που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουλίου 2020 σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU), ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο αντικατοπτρίζει, όπως τονίζει, την ισχυρή συνοχή και την πολιτική δέσμευση των κρατών μελών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 
Ταυτόχρονα, ο DBRS τονίζει ότι αν και η απόφαση αποτελεί "ένα βήμα μπροστά", υπάρχουν στο μέλλον "πολλές προκλήσεις".

Η απόφαση της ΕΕ θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, αποτρέποντας ενδεχομένως βαθύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές ανισότητες σε ολόκληρη την Ένωση, υπογραμμίζει ο οίκος.
 
Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία δείχνει δέσμευση και έρευνες καταδεικνύουν ότι οι προσδοκίες της συμφωνίας μείωσαν τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο διάσπασης της Ένωσης.
 
Αντικατοπτρίζει επίσης, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, την περαιτέρω αναγνώριση ότι εκτός από την πολιτική συνοχή, η σημασία της προστασίας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ είναι αμοιβαία επωφελής για τα κράτη μέλη, δεδομένης της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και εμπορικής σχέσης μεταξύ τους.

Ωστόσο, ο ο DBRS αναφέρει ότι το χρέος της ΕΕ αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση, αλλά επίσης να συνοδεύεται από δημοσιονομική ικανότητα από ιδίους πόρους της ΕΕ, όπως μεταξύ άλλων φόρους στα πλαστικά, στην ψηφιοποίηση και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, προκειμένου να εξοφληθούν οι εκδόσεις χρέους μέχρι το 2058.

«Είναι μια ιστορική συμφωνία, καθώς οι κόκκινες γραμμές ενάντια στις κεντρικές μεταβιβάσεις και το κοινό χρέος, αν και προσωρινά, έχουν παραμεριστεί», αναφέρει ο Carlo Capuano Αντιπρόεδρος του DBRS.
 
Ωστόσο, προσθέτει ότι παρά αυτήν την τολμηρή και περιεκτική απάντηση, ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να καταβάλουν πολύ προσπάθεια να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις.
 
Οι επενδύσεις είναι πιο αδύναμες ή λιγότερο αποτελεσματικές από το αναμενόμενο, και μόνο οι οικονομικές υποσχέσεις δεν θα είναι αρκετές", υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος του DBRS.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ