Ανάλυση: Το οικονομικό αδιέξοδο της τουρκικής οικονομίας

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μία τουρκική λίρα αξίζει σήμερα €0,13 σεντ ή αν προτιμάτε €1 αξίζει σήμερα 7,95 τουρκικές λίρες. Άρα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι το νόμισμα της γειτονικής μας χώρας κατρακυλά και  αν αληθεύει αυτό που λέγεται ότι το νόμισμα είναι ο καθρέπτης της οικονομίας – και στην προκειμένη περίπτωση αυτό φαίνεται να ισχύει – που πάει η οικονομία της Τουρκίας; Άλλαξε κάτι ή είμαστε σε μια σταθερή πορεία καταποντισμού;  

Ας επικεντρωθούμε στο νόμισμα γιατί μια πτωτική του πορεία εμπεριέχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Εκ πρώτης όψεως μια υποτίμηση του  νομίσματος αυξάνει το κόστος εισαγωγών και καθιστά τις εξαγωγές μιας χώρας πιο ανταγωνιστικές. Όμως, στο αρχικό αυτό συμπέρασμα αρχίζουν τα διάφορα ναι μεν αλλά της οικονομικής θεωρίας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη υπάρχουν τρία κρίσιμα οικονομικά στοιχεία τα οποία διαφοροποιούν την Τουρκία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες ανάλογου μεγέθους και τα οποία αλληλοεπιδρούν επηρεάζουν και επηρεάζονται από την πορεία του νομίσματος.

Αναλυτικά:
Τα τρία κρίσιμα οικονομικά στοιχεία που διαφοροποιούν την Τουρκία

-Το πρώτο αφορά το σχετικά μεγάλο μέγεθος της τουρκικής οικονομίας σε συνάρτηση με το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της. Αυτό μεταφράζεται σε μια ουσιαστική δυναμική ανάπτυξης που μπορεί να εν δυνάμει να καταστήσει την Τουρκία σε μια μεγάλη και ελκυστική αγορά για τους Ευρωπαίους και όχι μόνο. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα η Τουρκία χρειάζεται τεράστια κεφάλαια πάνω σε συνεχή ροή. Αυτά τα κεφάλαια είτε θα προέλθουν από την ίδια  την χώρα μέσω αποταμιεύσεων  ή από το εξωτερικό (εξωτερικές άμεσες επενδύσεις - FDI).

-Το δεύτερο στοιχείο αφορά το μεγάλο σε ποσοστό νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό της χώρας. Η Τουρκία είναι μια χώρα με περιορισμένους φυσικούς πόρους. Έχει όμως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο εργατικό δυναμικό. Για να το αξιοποιήσει όμως χρειάζεται συνεχή οικονομική ανάπτυξη που με την σειρά της συνεπάγεται παραγωγικές επενδύσεις . Αν οι επενδύσεις δεν εξασφαλιστούν τότε το ανενεργό ανθρώπινο δυναμικό καθίσταται πηγή αστάθειας και διαταραχής.     

-Οι πιο πάνω διαπιστώσεις  μας οδηγούν  στο τρίτο στοιχείο της εξίσωσης – τον χαμηλό ρυθμό αποταμίευσης της τουρκικής οικονομίας.
Δεδομένης της ανάγκης σε επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τελώνη, η χαμηλή αποταμίευση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για προσέλκυση, πάνω σε συνεχή βάση, εξωτερικών άμεσων επενδύσεων.

«Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες νέες θέσεις εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, οποιαδήποτε ακόμη και απλή αστάθεια στο νόμισμα δημιουργεί σε βάθος χρόνου πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων. Δεδομένης της καθοδικής πορείας του νομίσματος τα τελευταία χρόνια – η οποία προέκυψε από την κακή οικονομική διαχείριση- είναι προφανές ότι η Τουρκία οδεύει  προς ένα οικονομικό αδιέξοδο το οποίο εν μέρει δικαιολογεί και την επιθετικότητα της στην προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης», υπογράμμισε.
 
Εγκατάλειψη συνετής οικονομικής διαχείρισης

Κατά τον κ. Τελώνη, το δυστύχημα για την Τουρκία είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση του έχει εγκαταλείψει την συνετή οικονομική διαχείριση των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης της, υιοθετώντας ανορθόδοξες και  σπασμωδικές οικονομικές πολιτικές.

«Για παράδειγμα, την περασμένη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤΚ) αύξησε κατά 300 μονάδες βάσης το ποσοστό  των καταθέσεων σε  ξένο συνάλλαγμα που οι τράπεζες καταθέτουν στην Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητα από την λήξη τους. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει κατά 9,2 δις δολάρια τα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα της ΚΤΚ», είπε.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του μέτρου αρκεί να αναφέρουμε ότι τα αποθεματικά της ΚΤΚ μειώθηκαν από 105 δις δολάρια στην αρχή του χρόνου σε 90 δις δολάρια στο τέλος Ιουνίου τα οποία αναλώθηκαν σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης του νομίσματος το οποίο χάνει από την αρχή του χρόνου 13% της αξίας του.  
 
Κινήσεις που θα στοιχίσουν ακριβά στη χώρα

«Η κίνηση αυτή  μπορεί μεν να έχει αναπληρώσει προσωρινά αυτήν την απώλεια αλλά έχει υπονομεύσει την σταθερότητα της πολιτικής για την ελεύθερη εισαγωγή και εξαγωγή ξένου συναλλάγματος που είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές. Τέτοιες κινήσεις που οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα στοιχίσουν ακριβά στην χώρα», κατέληξε ο κ. Τελώνης. 
 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα